Menu

Uus-Herralan navetta tuhoutui tulipalossa Alvajärvellä

Uus-Herralan navetta ja tilan 120-päinen karja tuhoutuivat rajussa tulipalossa Alvajärvellä. Uus-Herralan navetta ja tilan 120-päinen karja tuhoutuivat rajussa tulipalossa Alvajärvellä.

Uus-Herralan tilan noin 1400 neliön navettarakennus tuhoutui täysin tulipalossa Alvajärven Herrasperäntiellä torstaina. Palossa menehtyi tilan koko 120-päinen karja.

Puolet eläimistä oli lypsylehmiä, puolet nuortakarjaa. Savun havainnut metsäkoneenkuljettaja lähti katsomaan sen alkuperää ja osallistui talonväen kanssa alkusammutukseen. He saivat suojeltua jauhesammuttimilla konehallin ja lämpökeskuksen.

He saivat suojeltua jauhesammuttimilla tilan konehallin ja lämpökeskuksen ennen palokunnan saapumista paikalle.

Paloa oli sammuttamassa 18 sammutusyksikköä, mutta palomiesten pääasialliseksi tehtäväksi jäi tilan muiden rakennusten suojeleminen, Viitasaaren alueen päivystävä palomestari Samuel Leppämäki kertoi.

Tilan väki huomasi vuonna 1999 rakennetun robottinavetan olevan tulessa ja teki tulipalosta hälytyksen kello 13.12.

– Kun ensimmäinen yksikkö ehti paikalle, katto oli sortunut ja huomattiin, että rakennuksen sammuttamiseksi ei ollut mitään tehtävissä. Toimet keskittyivät käytännössä lisävaaran ehkäisemiseen. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti, Leppämäki totesi.

Paloa oli sammuttamassa pelastusyksiköitä Pihtiputaan ja Muurasjärven lisäksi Kinnulasta, Viitasaarelta, Haapajärveltä, Reisjärveltä ja Lestijärveltä, koska tiedossa oli, että kyseessä on suuri rakennuspalo.

– Jos jotain olisi ollut tehtävissä, olisimme voineet edes yrittää pelastaa, Leppämäki sanoi.

Pelastushenkilöstöllä oli käytössään kuusi säiliöautoa ja vettä saatiin lisää läheisestä lammesta, mutta sammutuksen alkuvaihe oli niin raju, että vedestä ei ollut apua.

Yleisöstä ei ollut sammutustehtävälle haittaa.

– Väki pysyi hyvin poissa. Laitoimme tien poikki ja teimme sammutustyötä varten käytännössä oman suljetun toiminta-alueen.

Leppämäen tiedossa ei ole, että Pihtiputaalla olisi ollut aikaisemmin näin suurta navettapaloa.

Keski-Suomen palotutkija ja poliisi ryhtyvät selvittämään perjantaina palon syttymissyytä. Palosta arvioidaan aiheutuneen noin miljoonan euron vahingot. Tilalla oli asianmukaiset vakuutukset. 

Heikki Jämsén

Päätoimittaja

Puhelin 0400 741 747
Sähköposti: heikki.jamsen@kotiseudunsanomat.fi

Kotisivu: www.kotiseudunsanomat.fi

Jätä kommentti

Muista kommentoida asiallisesti. Toimituksemme tarkistaa jokaisen kommentin ennen julkaisua.

Takaisin ylös

Suosituimmat artikkelit

Lukijalta