Menu

Säänmukainen pukeutuminen on osa arjen hallintaa

Moni ihaili sunnuntain ja maanantain välisenä iltana täysikuun maastoon heittämiä varjoja ja yön edetessä kohti aamua täydellistä kuunpimennystä.

Aamun tullen huomattiin myös talven tähänastisen pakkasennätyksen rikkoutuneen. Pihtiputaan kirkonkylällä mittari näytti aamukahdeksalta 27 miinusastetta.

Paljon keskustelua herättävä ilmaston lämpeneminen näkyy pitkäaikaisissa tilastoissa. Monien viime vuosien keskilämpötila on täällä pohjoisessakin merkitty kuuluvaksi vuosisadan lämpimimpiin.

Ilmaston lämpenemisen arvioidaan nopeutuneen koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta kriittiselle tasolle. Kehitys on yksilötasolla niin hidasta, ettei ilmastonmuutoksella voi perustella luopumista talvivaatetuksesta. Taito pukeutua säänmukaisesti on tärkeä osa arjen hallintaa.

Paleltumiselle herkkiä ovat korvat, posket, nenä, kädet ja jalat. Jonkinlaisesta ymmärtämättömyydestä tai terveen itsesuojeluvaiston puutteesta kertoo se, että lähes kolmenkymmenen asteen pakkasessa liikutaan avopäin, avokäsin, takki auki ja kaula ja nilkat paljaana. Paleltumaa voi verrata palovammaan. Kumpikin voi aiheuttaa elinikäisen vaurion. Pukeutuminen on lopulta yksinkertainen juttu: talvella vaatteita päälle tukevammin ja muina vuodenaikoina kevyemmin.

Heikki Jämsén

Päätoimittaja

Puhelin 0400 741 747
Sähköposti: heikki.jamsen@kotiseudunsanomat.fi

Kotisivu: www.kotiseudunsanomat.fi

Jätä kommentti

Muista kommentoida asiallisesti. Toimituksemme tarkistaa jokaisen kommentin ennen julkaisua.

Takaisin ylös