Menu

Vahva eläinteema Kinnulan pääsiäiskokolla

Trullikisassa ei valittu varsinaista voittajaa, vaan kaikki lapset saivat suussasulavat palkinnot. Trullikisassa ei valittu varsinaista voittajaa, vaan kaikki lapset saivat suussasulavat palkinnot.

Tunnettu seremoniamestari Ilpo Leppänen veti taas vauhdikkaasti läpi Myllykylän kyläyhdistyksen kissamaiseen teemaan painottuneen pääsiäistapahtuman. Ilpo kehui trullikisan osanottajien saaneen peräti niin valtavat maailmanennätysaplodit, että ne kuuluivat aina Pihtiputaalla asti.

Trullit kiersivät myös lähimetsiköön viritetyillä muuttolinturasteilla, joilta löytyivät pyryharakka, kaupunkilaiskottarainen, lottopottistrutsi, mäkikotka ja reikäpäätikka.

Rastien infotauluilla kerrottiin, että mäkikotka on liidellyt suomalaisten sydämiin jopa yli 200 metriin yltäneillä liidoillaan, mutta lajikannan todettiin harventuneen viime vuosina. Syyksi epäiltiin ravintoketjuun eksynyttä vierasta ainetta eli ohrapirtelöä.

Lottopottistrutsi taas munii seitsemän munaa kerran viikossa, mutta ihmiset onnistuvat harvoin näkemään kaikkia munia kerralla. Sekin on jo hyvin, jos niistä näkee vaikka kaksi tai edes yhden.

Kaupunkilaiskottaraiset ovat rakentaneet pesänsä muualle Suomeen, mutta he pyrähtävät aika ajoin pysyväismajoitukseensa Myllykylälle. Lajin tunnistaa pitkistä kynsistä, keikkuvasta pyrstöstä ja vaihtelevasta höyhenistön väristä.

Reikäpäätikka nokkii kaikkea vastaantulevaa. Se on niin reikäpäinen, että se nokkii jopa omat munansa rikki. Sen vuoksi laji on hyvin uhanalainen, mutta aina joku yksilö onnistuu selviytymään aikuisikään ja jatkamaan sukua.

Pyryharakasta mainittiin, että se aloittaa pesänrakennuksen keväällä takatalven iskiessä. Kovassa pyryssä rakennettu pesä voikin näyttää epämääräiseltä risukasalta eli sananmukaisesti harakanpesältä!

Juha Kivinen

Toimittaja

Puhelin 0400 345 852
Sähköposti: juha.kivinen@kotiseudunsanomat.fi

Kotisivu: www.kotiseudunsanomat.fi

Jätä kommentti

Muista kommentoida asiallisesti. Toimituksemme tarkistaa jokaisen kommentin ennen julkaisua.

Takaisin ylös

Suosituimmat artikkelit

Lukijalta