Pihtiputaalainen Päivi Luomala valmistui marraskuussa joogaohjaajaksi kahden vuoden opiskelun jälkeen.
Kahdessa vuodessa Päivi Luomala kävi perusopinnot ja hetki sitten hänet hyväksyttiin syventäviin opintoihin, jotka kestävät neljä vuotta. Kurssit täyttyvät nopeasti, joten vielä on epäselvää milloin opinnot alkavat.
— Tässä on nyt hyvää aikaa tehdä joogaa ja opettaa, Luomala sanoo. Joogaopisto on Saarijärvellä. Opisto kuuluu Suomen Joogaliittoon, joka taas kuuluu Euroopan Joogaunioniin, mikä on tae koulutuksen laadusta.
Nykyään perhepäivähoitajana työskentelevä Luomala tutustui joogaan etsiessään itselleen sopivaa liikuntamuotoa.
Astma ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien tuomat rajoitteet sulkivat osan lajeista pois, mutta jooga on sopinut. Luomala voi suositella sitä muillekin.
— Se ei liene kenellekään pahasta että osaa hengittää, hän tuumaa. Joogassa hiljentyminen on yksi osa tekemistä. Siksi se auttaa monia jaksamaan työelämän rasitukset ja tarjosi Luomalalle fyysisen avun lisäksi henkireiän, joka auttoi sairastumisen tuomissa elämänmuutoksissa.
— Jooga on liikunnallista, mutta rauhallisessa tahdissa. Ja se, että se on rauhallista, ei tarkoita että se on helppoa, Luomala kertoo.
— Ajatus on se, että jooga muotoutuu ihmisen mukaan eikä päinvastoin.
Joogaa voi soveltaa tarpeiden ja rajoitteiden mukaan, mikä tekee siitä hyvän harrastuksen myös odottaville ja liikuntarajoitteisille.
Ohjaajan ammattitaitoa tarvitaan juuri siihen, että pystyy tekemään joogasta yksilöllistä.
Päivi Luomala painottaa, että rauhallisuudestaan huolimatta jooga on hyvää liikuntaa, joka parantaa kehonhallintaa ja itsetuntemusta sekä aktivoi sellaisiakin lihaksia, jotka jäävät helposti huomiotta.
Luomala opettaa hatha- ja rajajoogan alkeis- ja peruskursseja kansalaisopistossa.
Lisäksi Luomalan kotiin on keräännytty kesällä joogaamaan torstai-iltaisin. ”Navetanvinttijoogaan” on nimellinen ovimaksu ja sitä tarkoitus jatkaa taas ensi kesänä.
Sunnitteilla on myös äijäjoogaa, jolla halutaan madaltaa miesten kynnystä aloittaa harrastaminen.