Nyt vietetään koulujen ja tiedotusvälineiden yhteistä Sanomalehtiviikkoa. Opiskelu ja oikean tiedon jakaminen ovat varsinkin näinä valeuutisten aikoina yhä tärkempiä tekijöitä ihmisten arjessa.
Elämässä tarvitaan myös huumoria. Sitä ovat alan viisaat toivoneet enemmän paikallislehtiin, jotka ovat muutenkin lähellä lukijoitaan.
Palautetaanpa siis Sanomalehtiviikon kunniaksi mieleen verraton pihtiputaalainen kirjahanke, josta on vierähtänyt aikaa parikymmentä vuotta.
Putaanvirran koulun opettajat Tanja Hokajärvi, Anne Kahilainen ja Johanna Pöysti kokosivat hauskuuksia oppitunneilta ja tekivät ”Sanaharakka” -kirjan, jonka WSOY otti vieläpä kustantaakseen. Tässä siis kouluhupia vuodelta 2001!
Opettaja kertoi, että viimeiselle tunnille tulee vieras. Monenlaisia arvauksia kuultiin, kunnes luokan perältä kuului kirkkaalla äänellä:
– Jeesus!
Ympäristö- ja luonnontiedon tunnilla pohdittiin, mitkä asiat ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Tokaluokkalainen Matti ehdotti liskon ja taivaan olevan vuorovaikutuksessa. Kun lisko kuolee, se pääsee taivaaseen.
Miten myyrä selviää talven kylmissä pakkasissa? ”Se juoksee koko ajan niin että sillä on lämmin.”
Miksi kalalla on suomut? ”Ettei vesi menisi kalasta läpi.”
Miksi pelto-ojien varsille pitää jättää luonnonkasvivyöhyke? ”Ettei lapset varasta jyviä.”
Millaista karhun hengitys on talviunen aikana? ”Löyhkäävää.”
Ekaluokkalaisella pojalla oli ollut koko viikon läksyt tekemättä, joten hän joutui kirjoittamaan siitä viestin kotiin. Alimmaiseksi lappuun tuli kohta ”Huoltajan allekirjoitus” ja sen perään viiva.
Poika ei kuitenkaan tohtinut näyttää viestiä kotona. Kun opettaja sai seuraavana aamuna lapun takaisin, huoltajan allekirjoituksen kohdalla luki haparoivin kirjaimin Äiti.
Nainen ja mies rakastuu ensiksi. Sitten miehestä siirtyy siittiäiset naiseen. Siittiäinen alkaa kehittyä vuosia. Sitten vauva syntyy ja sitten isä ja äiti eivät pääsekään enää mihinkään.
Uusi kunnanjohtaja vieraili koululla. Jokainen oppilas sai esittää hänelle keksimänsä kysymyksen. Pentti sai vuoron ensimmäisenä ja räväytti:
– Oletko käynyt vieraissa?
Kunnanjohtaja piti ilmeensä peruslukemilla ja vastasi:
– Olen asunut täällä vasta niin vähän aikaa, ettei minulla ole vielä paljon tuttavia, joissa käydä vieraisilla.
Sananlaskun selityksiä: ”Kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydällä”.
– Kannattaa olla useampi kissa.