Uutiset, Yrittäjyys (muokattu 20.4.2022) Juha Kivinen

Uusi kylmälaite- ja sähkömies Pihtiputaalle

Pihtiputaalle ei tarvitse kutsua kylmäkoneasentajaa enää Jyväskylästä asti. Onni Mäkinen (23) aloitti huhtikuun alussa oman yrityksensä, jossa hän tekee sekä kylmälaite- että sähköasennuksia.

Onni Mäkinen kertoo laskeneensa paljon sen varaan, että töitä riittää Pihtiputaalla, koska paikkakunnalla ei ole enää ollut kylmäkoneasentajia ja myös yksityisasiakkaita palveleville sähköasentajille on ollut enemmän kysyntää.

– Ilmalämpöpumput ovat tosi kova juttu tällä hetkellä. Oletusarvo on, että kun mökkikausi alkaa, se työllistää täällä jo niin paljon, että ei tästä tarvitse kovin kauas lähteä.

– Olen koettanut tehdä linjauksen, että teen töitä päivämatkan päästä ja tulen aina yöksi kotiin. 100-200 kilometriä alkaa olla aika maksimi. Periaatteessa Jyväskylästä Ouluun asti pystyy tekemään.

Onni Mäkinen kertoo, että kesä on kylmälaitepuolella kiireisintä aikaa.

– Siinä vaiheessa, kun lämpömittari alkaa mennä yli 20 asteen, ihmiset huomaavat, että talossa alkaa olla liian kuuma ja sitten aletaan asentaa ilmalämpöpumppuja.

– Asiakkaan kannattaisi tilata ilmalämpöpumppu niin, että se tultaisiin asentamaan keväällä. Tarvikkeiden ja tuotteiden saatavuus on silloin parempi ja asentajilla on enemmän aikaa. Nyt alkaa olla jo pumpuilla toimitusvaikeuksia, vaikka kesästä ei ole vielä tietoakaan.

Onni Mäkinen on kotoisin Vantaalta. Pihtipudas tuli hänelle tutuksi kahta eri kautta. Mäkisen siskolla Vilmalla on pihtiputaalainen mies Saku Lahtinen, ja sen takia hän alkoi itsekin käydä välillä Pihtiputaalla.

Ja kuinka sattuikaan, Onni Mäkinen löysi myös vaimokseen pihtiputaalaisen Satun, joka on omaa sukua Kinnunen. He eivät kuitenkaan tavanneet Pihtiputaalla, vaan Helsingissä, kun Satu oli siellä työharjoittelussa siskollaan.

Pariskunta meni naimisiin, kun he muuttivat viisi vuotta sitten Pihtiputaalle. Neljä vuotta sitten he asettuivat Alvajärvelle Sahanrannalle, vain puolen kilometrin päähän Satu Mäkisen kotipaikasta Talvilahdesta.

Onni Mäkinen meni ensin sähkömieheksi El-Pointille ja lähti puolentoista vuoden päästä hitsaamaan Maaselän Koneelle Haapajärvelle.

– Siellä olin puolitoista vuotta, mutta se oli kaksivuorotyö, jatkuvaa lomautusta ja työmatka oli aika pitkä. Lähdin taas Helsinkiin opiskelemaan oppisopimuksella kylmälaitepuolta, ja kun sain koulun pakettiin, lähdettiin takaisin.

Mäkinen naurahtaa, että vähän hullultahan se tuntui lähteä Helsingistä vakituisesta työpaikasta takaisin Pihtiputaalle yrittäjäksi. 

– Mutta tällä alalla tulee varmasti olemaan töitä enenevässä määrin, eikä työntekijöitä ole liikaa.

– Ensin oli ajatuksena, että olisin tehnyt täällä töitä samalle yritykselle, jolla olin töissä Helsingissä, mutta yrityksen omisti ruotsalainen miljardiyhtiö, ja sille oli hankalaa myydä sellaista ajatusta.Nyt jatkan vielä omassa yrityksessä oppisopimuksella seuraavan asteen koulutusta.

Onni Mäkinen kävi kylmäasentajan perustutkinnon ja nyt hän tekee ammattitutkintoa voidakseen hankkia esimiehen pätevyyden, jossa menee puolitoista vuotta. Kylmäkonealan pystyy opiskelemaan kokonaan läpi pelkästään oppisopimuksella.

Mäkinen huomauttaa, että Pihtiputaalla näyttää riittävän töitä myös sähköpuolella, koska El-Point lopetti yksityisasiakaspuolen palvelut.

– Minulla on myös sähköpuolen paperit ja työkokemusta, niin ajattelin, että siinäkin on markkinaa.