Hiekan uimaranta, Hiekka, sinilevä (muokattu 5.7.2022) Silja Kinnunen

Alvajärvessä Hiekan uimarannalla sinilevää

Alvajärvellä Hiekan uimarannalla on havaittu maanantaina 4. heinäkuuta sinilevää. Kunta tiedotti asiasta Pihtipudas Tänään -facebooksivulla. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lämmin, tyyni sää ja hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinilevien esiintymistä.

Sinilevän voi tunnistaa helpoilla testeillä. Juomalasitestissä vettä seisotetaan noin tunnin ajan ja jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä. Keppitestissä levämassaa koetetaan nostaa kepillä. Jos levämassa jää roikkumaan keppiin, on kyseessä vaaraton rihmamainen levä. Jos levämassa taas hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.

Sinileväisessä vedessä ei saa uida, eikä sitä saa käyttää löylyvetenä eikä ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä.

Alvajärvellä Hiekan uimarannalla on havaittu maanantaina 4. heinäkuuta sinilevää. Kunta tiedotti asiasta Pihtipudas Tänään -facebooksivulla. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lämmin, tyyni sää ja hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinilevien esiintymistä.

Sinilevän voi tunnistaa helpoilla testeillä. Juomalasitestissä vettä seisotetaan noin tunnin ajan ja jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä. Keppitestissä levämassaa koetetaan nostaa kepillä. Jos levämassa jää roikkumaan keppiin, on kyseessä vaaraton rihmamainen levä. Jos levämassa taas hajoaa hiukkasiksi veteen, kyseessä on sinilevä.

Sinileväisessä vedessä ei saa uida, eikä sitä saa käyttää löylyvetenä eikä ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä.

Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä.