Kinnula, Pihtipudas, Seurakunnat, vaalit (muokattu 22.9.2022) Hanna Kankaanpää

Seurakuntavaalien ehdokkaat julki – Kinnulassa vain yksi jää valtuuston ulkopuolelle

Marraskuussa järjestettävien seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi viime torstaina. Varsinainen vaalipäivä on 20.11.2022 ja ennakkoäänestys järjestetään 8.-12.11.

 

Seurakuntavaalien ehdokaslistoilla on tänä syksynä vain vähän yllätyksiä. Jo ennakkoon on ollut tiedossa, ettei ehdokkaita ole tungokseksi asti, mutta puolueet ovat silti tehneet hyvää työtä ehdokashankinnan eteen. 

Vaaleissa valitaan seurakuntaan uusi ylin päättävä elin, eli kirkkovaltuusto. Valtuustokausi kestää neljä vuotta.

Seurakunnissa on mahdollisuus myös sopuvaaleihin, joissa puoluepaikat sovitaan etukäteen. Sopuvaaleista käytiin keskustelua ja neuvottelua suljettujen ovien takana, mutta vaalit päätettiin kuitenkin järjestää perinteiseen tapaan. 

Pienissä seurakunnissa demokratian toteuttaminen vaatii paljon lisätyötä, mikä oli tärkein perustelu sopimista kannattaneille. Pelkona oli myös se, ettei ehdokkaita saada listoille riittävästi. 

Sopuvaalien vastustajat olivat kannassaan sitä mieltä, että seurakunnan jäsenille on annettava mahdollisuus äänestämiseen – varsinkin Kinnulassa, missä äänestysprosentit ovat perinteisesti olleet maan huippuluokkaa lähes kaikissa vaaleissa. 

Tulevalla valtuustokaudella tehdään kauaskantoisia päätöksiä seurakuntien tulevaisuudesta, sillä väkimäärän vähentyessä myös kirkollisveron määrä laskee. Se aiheuttaa seurakuntiin taloudellista painetta. 

Kustannusten kasvua pyritään hillitsemään jatkuvasti laajemmalla yhteistyöllä, kuten Pihtiputaalla ja Kinnulassa jo tehdään. Virkoihin on kuitenkin haastavaa löytää tekijöitä, kirkkoherranviran hakijat vetäytyivät viime metreillä ja Kinnulan diakoniatyöntekijä irtisanoutui vain kahden viikon työsuhteen jälkeen. Edessä on jälleen uusi hakukierros.

Liitosneuvottelujen mahdollisuutta on jo väläytelty, mutta seurakuntien valtuustot ovat toistaiseksi pitäneet kiinni seurakuntien itsenäisyydestä. 

Kun ehdokaslistojen jättöpäivä koitti torstaina, asettui Kinnulassa ehdolle yhteensä 16 ehdokasta kahdesta eri valitsijayhdistyksestä. Valtuustoon paikkoja on jaossa vain 15, joten valintojen jälkeen vain yksi ehdokkaista jää varajäseneksi.

Keskustan Kinnulan paikallisyhdistys ry:n ja Kinnulan Rauhanyhdistys ry:n yhteislistalta uusina ehdokkaina valtuustoon pyrkivät  Samuel Demarco, Raija Liisa Kinnunen, Raimo Leppänen, Tapani Pasanen, Sebastian Pekkarinen, Sirkka-Liisa Pelto-Arvo, Marja Liisa Salonpää ja Tarmo Toikkanen. 

Nykyisistä valtuutetuista ehdolla ovat Teijo Meriläinen, Lassi Niinijärvi, Jaana Nykvist-Pekkarinen, Risto Pekkarinen ja Tapio Pekkarinen, sekä nykyinen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Jarkko Rekonen.

Kinnulan seurakunnan parhaaksi -ryhmän listalta ehdokkaina ovat Heidi Pyykkö ja Olavi Tuikkanen.

Pihtiputaallakin sopuvaalien mahdollisuudesta keskusteltiin, mutta kuten Kinnulassa, myös pihtiputaalaiset päättäjät valitsivat toimitettavaksi perinteiset vaalit. 

Talouspäällikkö Anna-Maija Ojala oli tyytyväinen ehdokkaiden määrään. Nuoria ehdokkaita olisi mahtunut joukkoon enemmänkin, mutta nuorten ehdokkaiden houkutteleminen on aiemminkin osoittautunut haastavaksi. 

Pihtiputaalla ehdolle asettui 26 ehdokasta neljästä eri valitsijaryhmästä. Valtuustoon valitaan 15 valtuutettua. 

Pihtiputaalla Keskustalainen seurakuntaväki -ryhmän listalla ehdokkaina ovat konkarit Heli Hjelmeroos-Haapasalo, Helli Huikari, Erkki Kananen, Veikko Puranen, ja Paula Kivinen.

Ehdolle asettui myös kuluvan kauden valtuuston puheenjohtaja Lauri Mielityinen.

Uusina ehdokkaina listalla ovat Sirpa Luhanko, Markku Pärnänen ja Marja-Leena Sutinen.

Kotiseurakunnan parhaaksi -ryhmästä ehdokkaina ovat uudet nimet Laura Haaranen, Minna Haikara, Marko Kahilainen, Heini Kemppainen, Marika Laitinen,
Kari Leppänen,
Jarkko Manninen ja Helena Paananen. Tuttu nimi ehdokaslistassa on Tauno Mattola, joka on toiminut kuluvan valtuustokauden ajan valtuuston varapuheenjohtajana.

Pihtiputaan Demareiden listalla ovat ehdokkaina Paula Heikkilä, Aira Kyläniemi, Päivi Paananen ja Virve Paananen. 

Ehdolla ovat myös nykyinen valtuutettu Reijo Jämsen, ja kirkkoneuvoston varajäsenenä toimiva Seppo Jetsonen.

Pihtiputaan Sydän on oikealla -ryhmän ehdokkaina ovat Pentti Hytönen ja Helka Lohtander.