muisti, omaishoitajat (muokattu 22.11.2022) Juha Kivinen

Mitä minulle kuuluu -tapahtuma Sopukassa

Mitä minulle kuuluu, pohditaan ensi viikon keskiviikkona 5. lokakuuta kello 15 palvelukeskus Sopukassa Pihtiputaalla järjestettävässä tapahtumassa. Tarkoituksena on virittää kävijät miettimään omaa elämäntilannettaan ja tunnistamaan arkeen vaikuttavia asioita ja ilmiöitä. 

Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton ja siellä on kahvitarjoilu. Tapahtumassa on kolme viidentoista minuutin pituista tietoiskua, useita näytteilleasettajia sekä Punaisen Ristin terveyspiste, jossa saa neuvontaa terveysasioissa, verenpaineen mittausta ja tukea elämänhallintaan.

Lisäksi Sopukkaan on pystytetty Olen vierelläsi -valokuvanäyttely, joka tuo välähdyksiä omaishoitajina toimivien ihmisten arjesta.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Pihtiputaan omaistyön verkosto: Pihtiputaan asiakasohjaus ja päivätoiminta, Pihtiputaan seurakunta, Keski-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami, Keski-Suomen Muistiyhdistys ja Pihtiputaan alaosasto, SPR Pihtiputaan osasto ja SPR Länsi-Suomen piiri sekä Keski-Suomen Omaishoitajat.

Oman tilanteen arvioiminen ei ole aina helppoa. Moni hoitaa läheistään tai omaistaan, mutta omaishoitajuuden tunnistaminen on joskus vaikeaa myös ammattilaisille. Selvitysten mukaan yli miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti läheistään. Tällä hetkellä Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 omaishoitotilannetta, joista 48 700 on virallisia sopimushoitajia. Hoivasta kuitenkin 80 prosenttia on läheisten vastuulla.

Tapahtumassa tarjotaan tietoa omaishoitajuudesta, annetaan keinoja omaishoitajuuden tunnistamiseen ja omaishoitoperheiden tukemiseen. 

Kaikki ihmiset unohtelevat asioita, ja ohimenevä muistihäiriö on varsin yleinen oire. Joka kolmannella yli 65-vuotiaalla on muistioireita, mutta aina syynä ei ole muistisairaus.

Tapahtumassa kerrotaan, kuinka aivoterveyttä voi edistää sekä milloin muistista kannattaa huolestua ja hakeutua tutkimuksiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmiin puututaan, sitä parempia ovat hoitotulokset. 

Kun ihminen sairastuu, hänen ja hänen läheistensä tiedonjano on suuri. Hoitavan tahon ja kirjallisuuden lisäksi tietoa saa kohtalotovereilta.

Vertaistukea voi saada ja antaa, kun on vuorovaikutuksessa samanlaisten elämäntilanteiden tai kokemusten omaavien ihmisten kanssa. Tapahtumassa mietitään, mitä merkitsee olla vertaisten kanssa vertaistukiryhmässä?