Kadut ja tiet Juha Kivinen

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan ensi viikolla

Keski-Suomessa siirrytään muun maan tavoin talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin. Nopeusrajoitusmerkkien vaihto aloitetaan ensi viikon keskiviikkona ja ne on vaihdettu perjantaihin mennessä. 

Vaikka liukkautta ei välttämättä vielä olekaan, syksyn pimeys ja hirvieläinten aktiivinen liikkuminen kaksinkertaistaisivat onnettomuusriskin kesänopeuksilla ajettaessa.

Suurimmalla osalla valta- ja kantateistä nopeus laskee talvikaudeksi 80 kilometriin tunnissa.

Talvikaudeksi satasen nopeusrajoitus jää voimaan moottoriteillä ja tieosuuksilla, joilla on säännöllisesti keskikaiteellisia ohituskaistajaksoja. Kaikki nämä osuudet löytyvät valtateiltä 4 ja 9. Pihtiputaan satasen rajoitus jää voimaan Nelostiellä Elämäjärveltä pohjoiseen päin.

– Turvaväli on tärkeää liukkaalla ja pimeällä ajettaessa. Myös pyyhkijöiden ja ajovalojen on oltava kunnossa, jotta kuljettaja erottaa huonolla kelillä muut tien käyttäjät ja hirvieläimet. Takavalojenkin tulee nyt palaa, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen muistuttaa. 

Etenkin jos on tarkoitus matkustaa pohjoiseen, talvirenkaat on syytä vaihtaa alle heti. Joka tapauksessa huonot kesärenkaat ovat syyssateillakin hengenvaaralliset.

– On hyvä vielä tiedostaa omia aikatauluja rakennettaessa, että nopeusrajoitusten alentuessa matka-ajatkin kasvavat. Huomioidaan tien päällä oma ja muiden turvallisuus, Anne-Maria Pesonen korostaa.