Kulttuuri Juha Kivinen

Miljoona euroa maaseudun kulttuurihankkeisiin

Taiteen edistämiskeskus kannustaa yhteisöjä hakemaan avustuksia harvaan asutun maaseudun taide- ja kulttuuritoiminnan kehittämiseen. Hakuaika päättyy ensi viikon tiistaina 1. marraskuuta. 

Oikeuskelpoiset yhteisöt, kuten kunnat ja rekisteröidyt yhdistykset voivat hakea Taiteen edistämiskeskukselta erityisavustusta harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoimintaan. Lokakuun haussa jaetaan noin miljoona euroa. 

Nyt on oikea hetki hakea avustusta ensi kesän tapahtumiin ja hankkeisiin, sillä lokakuun haun päätökset saadaan helmikuussa, Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Susanna Mäki-Oversteyns kertoo. 

Avustusta voidaan myöntää esimerkiksi taiteilijoiden työllistämiseen, ympäristötaiteeseen, taide- ja kulttuuritapahtumien kehittämiseen, aineettoman kulttuuriperinnön kohteisiin sekä kulttuurimatkailun kehittämiseen. Avustusta voidaan hakea myös investointeihin. 

Ensimmäisellä hakukierroksella jaoimme kaksi miljoonaa euroa, joilla rahoitimme 63 kulttuurihanketta ympäri Suomea. Rahoitettujen hankkeitten joukossa on esimerkiksi julkisen taiteen hankkeita, taiteilijaresidenssien kehittämistä ja erilaisia tapahtumia, Mäki-Oversteyns kertoo. 

Lista rahoitetuista hankkeista löytyy Taiken verkkosivuilta (https://www.taike.fi/fi/uutinen/-/news/1444265). Kolmas hakukierros avataan alkuvuonna ja silloin jaetaan noin kaksi miljoonaa euroa. 

Rahoituksen saamiseksi yhteisön ei tarvitse olla kulttuuriin ja taiteeseen keskittynyt toimija, vaan hakumuoto on innostanut esimerkiksi kyläyhteisöjä ja kuntia kehittämään taide- ja kulttuuritoimintaa. Tärkein kriteeri avustuksen saamiseksi on hankkeen sijoittuminen harvaan asutulle maaseudulle. 

Harvaan asuttu maaseutu eli hama-alue määritellään Suomen ympäristökeskuksen paikkatietojärjestelmään pohjautuvan kaupunki-maaseutu -luokituksen mukaan. Hama-alue kattaa yli 60 prosenttia koko Suomen pinta-alasta ja se keskittyy pääosin itäiseen ja pohjoiseen Suomeen. Hama-alueella asuu noin viisi prosenttia Suomen koko väestöstä. 

Moni maaseutumainen alue saattaa sijaita luokituksen mukaan esimerkiksi kaupungin kehysalueella tai ydinmaaseudulla, eikä näin ollen kuulu hamarahoituksen piiriin. Jokaisessa maakunnassa on kuitenkin hama-aluetta. Lapissa hama-alueella asuu yli 50 000 asukasta ja vastaavasti Uudellamaalla hama-alueella asuu vain reipas 600 asukasta. Lapin lisäksi isoja hama-maakuntia ovat Etelä-Savo, Kainuu, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Pohjanmaa ja Pohjois-Savo. 

Tarkista oman asuin- tai toiminta-alueesi luokitus ArcGis online-kartasta. Karttalinkki löytyy myös Taiteen edistämiskeskuksen sivuilta hama-avustuksen hakuilmoituksesta. 

Harvaan asuttujen alueiden kulttuuritoiminnan erityisavustusten taustalla on harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän päätös, jossa suunnattiin kahdelle ensimmäiselle hakukierrokselle kolme miljoonaa euroa. Ensimmäisen hakukierroksen menestys johti lisärahoitukseen, joten yhteispottina taide- ja kulttuuritoiminnan tukemiseen on luvassa noin viisi miljoonaa euroa. Taiteen edistämiskeskus on Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijavirasto. 

Hama-avustuksen ensimmäinen hakukierros käytiin kesällä, toinen hakukierros on avoinna marraskuun alkuun ja kolmas hakukierros avautuu alkuvuodesta 2023. Katso tarkemmat hakuajat sekä hakukriteerit Taiteen edistämiskeskuksen sivuilta.