hevosurheilu, ravit, raviurheilu, Santtu Raitala (muokattu 21.8.2023) Suomen Hippos

Santtu Raitala neljäs raviohjastajien MM-kilpailuissa

Santtu Raitala sijoittui raviohjastajien MM-kilpailuissa neljänneksi. Voiton vei kilpailua alkuviikosta lähtien johtanut Hollannin Rick Ebbinge.

Mitalisijoista käytiin perjantaina tiukka kamppailu. Toisen sijan vei Kanadan Doug McNair erinomaisesti onnistuneilla viimeisen kilpailupäivän suorituksilla. Belgian Hanna Huygens, kilpailun ensimmäinen naisohjastaja, vei viikon aikana kolme osakilpailuvoittoa, ja oli kolmas tasapisteillä toiseksi tulleen McNairin kanssa. Tasatilanteessa paremmuuden ratkaisi voittojen määrä.

Kilpailun päätöspäivänä kilpailtiin viidessä osalähdössä, joista Raitala nappasi sijat 3, 9, 5, 3 ja 1. Viimeisen osakilpailun voitto tuli taktisesti taitavan juoksun jälkeen.

– Lähdöstä jäi kyllä hyvät fiilikset. Tiesin, että hevonen oli ollut hyvä pari kertaa aiemminkin.

Raitala kehui erityisesti Berliinin kilpailupäivän tunnelmaa.

– Täällä oli tosi hyvä tunnelma, yleisö eli vahvasti täällä mukana, ja se ehdottomasti vaikutti. Oikeastaan Saksan Gelsenkircheniä lukuunottamatta kaikkialla oli paljon väkeä ja yllättävän eloisaa pitkin viikkoa.

Santtu Raitala edusti Suomea. Kuva: Suomen Hippos

Tiukassa kokonaiskilpailussa piste-erot olivat lopulta pieniä.

– Hyvillä ajatuksilla ajattelen kokonaiskilpailua. Tämä on pitkän juoksun kilpailu ja oli harmi, että kaksi minulle arvottua hevosista oli poissa, sillä ne oli niitä hevosia, joilla olisi pystynyt menestymään ja kartuttamaan pistepottia lisää. Rick Ebbingen pisteisiin olisi ollut vaikea päästä, Raitala sanoo.

Santtu Raitala aloitti oman ohjastajauransa aikanaan poniravikilpailuista. Lauantaina kilpaillaan Suomessa Ponikuninkuusraveissa Turussa. Millaisia terveisiä antaisit siellä kilpailevalle aloittavalle nuorelle, joka haaveilee osallistumisesta MM-kisoihin?

– Pitää olla ensinnäkin hirveän ahkera ja aktiivinen ja kiinnostunut lajista. Ja sopivalla tavalla utelias.

Raviohjastajien maailmanmestaruus ratkaistiin yhteensä 20 osalähdöllä, joita ajettiin Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa.

Osalähtöihin osallistuvat hevoset oli jaettu kahteen ryhmään niiden aiemman kilpailumenestyksen perusteella. Jokainen ohjastaja ajoi yhtä montaa hevosta sekä A- että B-kategoriasta. Pisteitä jaettiin jokaisessa osalähdössä maaliintulojärjestyksen mukaisesti. Voittaja ratkaistiin 20 osalähdön kokonaispistemäärän perusteella.

 

Artikkelin kuva: Suomen Hippos