Keski-Suomen Betonirakenne Oy on sopinut tuulivoimapuistojen toteuttamisesta Pihtiputaalle ja Sieviin Abo Windin ja Luxcaran kanssa. Saman kokoisiin 30 megawatin puistoihin tulee kumpaankin seitsemän voimalaa, joiden kokonaiskorkeus on noin 215 metriä.
Pihtiputaalla puisto nousee Ilosjoelle, Sievissä Jakostenkalliolle. Voimalatoimittajaksi Luxcara on valinnut Vestaksen. Sähkö myydään suoraan yritysasiakkaille, ja puistot rakennetaan ilman valtion tukia.
Muurasjärveläisen Tuomas Skantzin perustama ja johtama Keski-Suomen Betonirakenne Oy on noussut vajaassa kymmenessä vuodessa markkinajohtajaksi tuulivoimapuistojen perusrakenteiden urakoitsijana.
– Ensimmäiset hankkeet teimme vuosina 2010 ja 2011. Tuulivoimarakentaminen lähti todella vauhtiin vuonna 2013, johon mennessä olimme aika hyvin kontaktoineet niiden rakentajat, toimitusjohtaja Tuomas Shantz sanoo.
Kun tuulivoiman rakentamisen tukijärjestelmä purettiin, KSBR:ssa ajatteltiin, että rakentamisessa tulee 2-4 vuoden tauko, mutta niin ei käynyt. Tauko jäi yhteen vuoteen.
Voimaloiden rakentaminen jatkui, koska tuuliturbiineiden tekninen kehitys oli johtanut niiden käyttöasteen nousuun.
– Kun vuosikymmenen alussa käyttöasteet liikkuivat ehkä 30 prosentissa tai jopa sen alle, nyt päästään hyvillä paikoilla 45-50 prosentin käyttöasteisiin. Tuulivoimalla tuotetun sähkön hinta on käytännössä puolittunut.
Tuomas Skantz kertoo KSBR:n päätöksen keskittyä tuulivoimaan olleen tietoinen valinta.
– Teimme alussa valtavasti töitä tuulivoimayritysten kontaktoinnissa. Nyt tilanne on meidän osaltamme hyvä. Kaikki alan toimijat tietävät meidät ja meillä on hyvä maine Suomessa toimivien ulkomaisten tuulivoimayhtiöiden keskuudessa, joilta suurin osa tilauksistamme tulee.
– Onnistuneet projektit ovat auttaneet saamaan tehokkaasti hyvää viestiä eteenpäin ja tuoneet jatkuvuutta asiakassuhteisiin.
Ensimmäisen tuulivoimaurakan KSPR teki Tornion Röyttään Rajakiiri Oylle.
Tuulipuistojen rakentaminen vaatii isoja investointeja. Tuulipuiston hinnaksi arvioidaan noin miljoona euroa megawattia kohti. Ilosjoelle nousee seitsemän 4 megawatin turbiinia, joten hankkeen kokonaishinta on noin 28 miljoonaa euroa.
Tuulivoimarakentamiseen liittyvä kilpailu on Tuomas Skantzin mukaan kova, mutta kokemus auttaa pärjäämään.
– Lähtötiedot ovat yleensä niin olemattomia, että kokemusperäisen osaamisen avulla pystytään hinnoittelemaan hankkeet paremmin. Tyypillisesti liikkeelle lähdetään siitä, että kartalle on merkitty paikat, mihin turbiinit aiotaan rakentaa. Meille kuuluu hankkeen vaatimusten täyttäminen, kuten teiden, perustusten ja sähkötekniikan suunnittelu ja toteuttaminen.
Isot kauppakeskukset ovat vaikeuksissa ja pysäköintilaitosten rakentaminen on hiljentynyt.
– lman tuulivoimarakentamista tilanne olisi suorastaan surkea, Tuomas Skantz sanoo.
KSBR:llä on silti vieheitä vesillä. Yhtiö on mukana Haminassa Googlen datakeskuksen vaiheittain jatkuvassa rakentamisessa. Yksi iso kiinnostuksen kohde on Kemi ja sinne suunniteltu biotuotetehdas.
Betonirakenteella on 90 työntekijää. Liikevaihdon arvioidaan nousevan viime vuoden 37 miljoonasta yli 50 miljoonaan euroon.