Kinnulan lettukahveille osallistui myös Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtajaksi valittu Maria Kaisa Aula (oik.) Viitasaarelta.

Kinnulalaisten saavuttamaa aluevaalihaasteen voittoa juhlittiin ilmaisilla lettukahveilla Kinnulan torilla. Paikalle saapui 400-500 kahvittelijaa, joista suurin osa oli oman pitäjän väkeä. Kunnan keskuskeittiöllä tehdystä sadan litran lettutaikinasta paistettiin 800-900 lettua.

Keski-Suomi voitti kilpailun aluevaalien korkeimmasta äänestysprosentista neljän hyvinvointialueen vertailussa. Kanta-Häme, Päijät-Häme ja Kymenlaakso tarjosivat lettukahvit keskisuomalaisille Kinnulassa, koska siellä saavutettiin Keski-Suomen korkein äänestysprosentti 59,4. 

Aluevaaleissa valittiin aluevaltuustot ja ne valitsivat aluehallitukset. Alueiden luottamusväki ja viranhaltijat alkavat valmistella ensi vuoden alussa aloittavien hyvinvointialueiden toimintaa.

Keskisuomalaisille on avattu nettikysely siitä, miten sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut toimivat nykyisin ja miten niitä pitäisi parantaa. Kysely on avoinna vielä perjantaihin saakka osoitteessa hyvaks.fi/strategia.

Keski-Suomen hyvinvointialuestrategiaa valmistellaan niin, että aluevaltuusto hyväksyisi sen 14. kesäkuuta.

Lettukahveille osallistunut vt. hyvinvointialuejohtaja Kati Kallimo kuuli kinnulalaisten olevan huolissaan siitä, ettei kunnasta saatu läpi omaa aluevaltuutettua. Kallimo korostikin 69 aluevaltuutetun vastuuta tasapuolisuuden vaalimisessa.

– Jämsäläisen ja hankasalmelaisen aluevaltuutetun pitää osata katsoa myös Kinnulaan päin, kun palvelutuotannosta tehdään päätöksiä.

Kati Kallimo myönsi, että aikataulu on tiukka, kun yli 11 000 työntekijää siirtyy kunnista hyvinvointialueelle vuodenvaihteessa.

– Mutta tietysti palvelut toimivat koko ajan täällä arjessa silloinkin. Tämä on ennen kaikkea tulevien vuosien kehitystyö. Tietyt asiat lähtevät liikkeelle vasta sitten, kun ollaan yhden yhteisen hallinnon alla.

– Ja tätä sote-uudistustahan on odotettu vuositolkulla. Edellisen kerran olenkin käynyt Kinnulassa Sipilän hallituskaudella, kun pidettiin kuntalaisiltoja samasta asiasta. Nyt ollaan vihdoin menossa aikatauluissa lakien puitteissa, Kallimo huomautti.

Kinnulan terveysaseman ylilääkäri Heimo Lajunen nautiskeli lettukahveja mietteliäänä. Hän ei ole ottamassa hyvinvointialuetta vastaan aivan varauksetta.

– Nyt on rakennettu yksi ylimääräinen organisaatio tähän päälle. Aikoinaan pantiin lääninhallinto pois, jotta säästettäisiin, mutta nyt tuli vielä vähän isompi.

– Onhan siinä aina se toivo, että voidaan valita hyviä ratkaisuja. Mieluiten tietysti koeteltuja ja tieteellisestikin todistettuja. Ei sellaisia, joissa on tehty niinsanottu tutkimus tai josta on näyttöä vain pieneltä ajalta.

Lajunen ei antanut paljon arvoa sille, että poliitikot ovat päättämässä sote-asioista.

– He ovat mielellään itse niitä kaiken tietäviä. Eivät he tule oikeastaan välittämään asiantuntijoiden mielipiteistä.

– Valmistellaanko tässä asioita parhaalla tavalla, koska he, jotka ryhmissä valmistelevat, ovat satunnaisia valintoja, eivätkä he ole missään tapauksessa ainakaan sukupuoleltaan tasa-arvoisesti valittuja. Ryhmissä voi olla vaikka viisitoista naista ja yksi mies. Sellaista ei ollenkaan hyväksyttäisi vaikka jossakin seurakunnan aluetoimikunnan varahenkilöstössä, Lajunen naurahti.

Heimo Lajunen kannatti lämpimästi omalääkärijärjestelmään perustuvaa Norjan mallia.

– Se on aivan erinomainen, jos meitä kiinnostaa taloudellisesti hyvä ratkaisu, joka tuottaa vähemmän sairaalahoitoa ja kuolleisuutta ja joka vähentää runsaasti ensiapupoliklinikalle hakeutumista – jopa 30 prosenttia, jos suhde samaan hoitavaan lääkäriin on kestänyt yli viisitoista vuotta.