Neljä vuotta Pihtiputaan apteekkarina toiminut Anri Nyyssönen on pitäjän neljästoista apteekkari. Armas Pasanen istahti 130-vuotisjuhlakahveille. 

Pihtiputaan vanhin yritys on viime viikolla 130 vuotta täyttänyt apteekki. Virkeä vanhus katsoo vahvasti eteenpäin, sillä apteekissa on alettu asioida jälleen normaalimpaan tapaan viimevuotisen koronasäikähdyksen jälkeen.

– Korona muutti kovasti lääkekäyttäytymistä. Meillä oli puolitoista vuotta todella hiljaista. Ihmiset asioivat vähän ja itsehoito tehtiin siten, että asiamiehillä oli listoja, ja lääkkeitä saatettiin hakea monelle ihmiselle, apteekkari Anri Nyyssönen kertoo.

Nyt loppuvuosi on ollut jo normaalimpi.

– Apteekki on usein ikääntyneille sellainen paikka, jossa he itse hoitavat asioitaan, ja on ihan hyvä asia, että ihmiset uskaltavat lähteä liikkeelle. Kaksi koronarokotusta on varmasti vaikuttanut asiaan, ja se aktivoi ihmisiä, Nyyssönen arvioi.

Flunssalääkkeiden menekki romahti apteekissa koronan tullessa, kun tautia ei enää esiintynyt maskien ja käsidesin käytön sekä turvavälien ansiosta.

– Lääke-edustajat kertoivat käydessään, että jotain flunssalääkettä myytiin vain 30-40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna huolellisen hygienian takia. Myös vatsalääkkeiden myynti ripuliin ja muihin vatsatauteihin romahti korona-aikana.  Nyt mennään taas normaaliin, kun ihmiset liikkuvat ja kaikenlaisia tauteja alkaa liikkua, Nyyssönen vertaa.

Anri Nyyssönen arvelee koronaviruksen aiheuttaneen myös sen, että ihmiset haluavat käyttää enemmän lääkkeitä ja vitamiinien avulla hoitaminen on jäänyt vähemmäksi.

– On annettu virallisia ohjeistuksia, että ei saa olla mitään puoskarointia. Ihmiset luottavat enemmän lääkkeisiin.

Kosmetiikkatuotteiden menekki on myös vähentynyt apteekissa, kun ehostus ei ole ollut niin oleellista maskiaikana.