Eerika Siekkinen (vas.) ja Venla Rauhala ehtivät käydä joululomalla lätkimässä Pihtiputaan tekojäällä.

Haapajärven Kiilat voittaa jääkiekon SM-finaalissa Helsingin IFK:n 2-0. Kuulostaa uskomattomalta, mutta niin vain kävi alle 16-vuotiaiden tyttöjen SM-turnauksessa Kuopiossa.

Samalla saatiin Pihtiputaallekin uusia Suomen mestareita, sillä Kiiloissa pelasivat muurasjärveläinen Venla Rauhala (13) ja Pyhäjärven Pohdista ”lainassa” ollut Eerika Siekkinen (15). Eerika teki lopputurnauksessa kaksi maalia ja syötti finaalin avausmaalin. Joukkueessa oli pelaajia myös Kokkolasta, Nivalasta, Oulaisista ja Raahesta.

Voitto tuli tytöille yllätyksenä.

– En minä tiedä, kuinka Kiiloilla voi olla niin hyvä joukkue, että se voittaa Helsingin IFK:n, Eerika naurahtaa.

– HIFKissä on tosi monta maajoukkuepelaaja ja meidän joukkueessa oli vain yksi, mutta meillä vissiin toimi yhteyshenki niin hyvin. Finaali oli tosi tasainen, mutta me oltiin ehkä vähän enemmän paineen alla. Tehtiin siitä yhdestä paikasta maali, joka meni HIFKin pelaajan luistimesta. Toinen maali meni lopussa tyhjiin.

Eerika pelaa Pohdin U14-joukkueessa ja tällä kaudella myös Kiiloissa. Pohdissa Eerika on pelannut kymmenisen vuotta. 

Venla Rauhala pelaa Kiiloissa U13-poikien joukkueessa ja hän on mukana myös naisten harjoituksissa. Venla on ollut Kiiloissa 5-6 vuotta. Lisäksi hän käy Plokin C-tyttöjen lentopallotreeneissä.

Eerika ei osaa sanoa, antoiko SM-kulta lisää intoa harjoitteluun. Hän pitää jalat maassa ja tuumaa, ettei Suomen mestaruus niin suuri juttu lopulta ollut. Venlan mielestä se oli kuitenkin ehkä ihan vähän. 

Eerika on valittu myös alle 16-vuotiaiden maajoukkuerinkiin. Hän saattaa päästä European Youth Olympic Festival -turnaukseen Vuokattiin maaliskuussa ja huhtikuussa Unkariin. Eerikan tähtäimessä on jatkaa jääkiekkoa vaikka aikuisten maajoukkuetasolle asti.

Venlan äiti Pia Rauhala myöntää, että lasten harrastukset vievät paljon aikaa, kun isoveli Aatukin pelaa Kiiloissa U15-sarjassa

– Viikot menee treeneihin kuskauksiin ja viikonloppuisin jakaannutaan niin, että toinen lähtee pojan mukaan peleihin ja toinen lähtee tyttöä kuskaamaan. Saattaa olla, että pelejä sattuu sekä lauantaille että sunnuntaille. Tuntuu jo hassulta, jos viikonloppuna ei ole pelejä, Pia Rauhala naurahtaa.

– Mutta on tämä ehdottomasti on sen arvoista, kun lapset harrastavat ja saavat tämmöisiä kokemuksia. Suomen mestaruus lämmitti ja joulustressi unohtui, kun oltiin Kuopiossa juuri viikko ennen joulua.