Historiallisten aluevaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Äänestää voi ennakkoon missä tahansa virallisessa ennakkoäänestyspaikassa, mutta vaalipäivänä tulee noudattaa äänioikeusilmoituksen ohjeita. 

 

Aluevaalien ennakkoäänestysaika alkaa tänään ja kestää kotimaassa ensi viikon tiistaihin asti. Ulkomailla ennakkoäänestysaika päättyy 15.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1. Ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus. Kunnissa kehotetaan noudattamaan  THL:n koronaohjeistusta, jotta äänestäminen on turvallista kaikille kuntalaisille.

Kinnulassa ennakkoäänestys järjestetään Meijän tilassa kuntavaaleista tuttuun tapaan.

– Olemme varautuneet myös koronatilanteeseen. Tarvittaessa tuomme Meijän tilan eteen teltan, jossa voi äänestää koronaturvallisesti, Marja Hakkarainen kertoo vaalilautakunnan sihteerin ominaisuudessa. 

– Vaalihumu on ollut aika hiljaista. Toivottavasti ihmiset kuitenkin lähtevät äänestämään. Aluevaalit ovat ensimmäiset laatuaan ja tilanne on ollut varsin erikoinen, siksi on hankala ennakoida, miten innokkaasti Kinnulassa vaaliuurnille lähdetään. Perinteisesti äänestysprosentti on ollut korkea, Hakkarainen pohtii. 

Äänestysintoa on Pihtiputaallakin haastava ennakoida, ja kunnansihteeri Perttu Sonninen arvioi kuntavaalien olevan tällä hetkellä paras verrokki. Äänestysprosentti Pihtiputaalla oli silloin 54,7. 

–Luultavasti äänestysprosentti jää tämän alle, mutta toki toivon yllättyväni positiivisesti. Tässä on kuitenkin kyseessä kuntalaisten tärkeimpien peruspalveluiden järjestämiseen liittyvä päätöksenteko, Sonninen toteaa. 

Pihtiputaalla voi äänestää kunnanvirastossa, sekä lisäksi kirjastoautossa. Kirjastoauto kiertää maanantaina Ilosjoella, Seläntauksessa, Muurasjärvellä, Kojolassa ja Alvajärvellä, ja tiistaina Kärväskylällä, Korppisella, Liitonmäellä, Elämäjärvellä ja Rönnyllä. Kotiäänestykseen ilmoittautuminen on jo päättynyt.

– Kirjastoautossa äänestäminen toimi kuntavaaleissa hyvin. Teemme kirjastoautossa äänestämisestä seurantaa ja otamme äänestäjien palautetta vastaan, jotta toimintaa voidaan kehittää entisestään, Sonninen kertoo. 

Karanteeniin asetetun tulisi pysyä ensisijaisesti kotona. Jos ei ole ehtinyt äänestää ennakkoon, äänestää voi vielä vaalipäivänä 23.1. äänestyspaikalla. Erityisjärjestelyssä äänestäjä ei tule sisälle äänestyspaikkaan, vaan vaalilautakunta ottaa äänestyksen vastaan ulkona kunnantalon parkkialueella. 

– Jos tarvitsee erityisjärjestelyä, tulee ottaa yhteyttä keskusvaalilautakuntaan tai äänestyspaikan vaalilautakuntaan etukäteen, Sonninen muistuttaa.