Pihtiputaan kunnan ja seurakunnan 150-vuotisjuhlat olivat täynnä vahvaa itsenäisyystahtoa. Viesti lähti Helsinkiin kovaa ja selvästi: meillä on omat rajamme ja niistä pidämme kiinni.

Asia on pihtiputaalaisille niin selvä, että pääjuhlan juontanut Pihtiputaan lukion rehtori Pentti Räisänen esitti yleisölle jo kutsun Pihtiputaan 160-vuotisjuhliin 2. lokakuuta 2023 – pääjuhla alkaa kuulemma silloinkin kello 18.30.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jani Ylälehto totesi juhlan tervehdyssanoissaan, että Pihtiputaalla vastustetaan kuntaliitoksia yksimielisesti puolueeseen tai asemaan katsomatta.

— Kuntien itsenäisyyttä varjostavat valtiovallan kaavailut jopa pakkoliitoksista sellaisiin kuntakokonaisuuksiin, joihin emme ole valmiita. Emme myöskään ole vakuuttuneita, että murtamalla 150-vuotinen historia rajoja siirtämällä syntyisi merkittäviä säästöjä.

Ylälehto kysyi, voisiko ensin järkiperäistää valtion määräämää tehtäväkenttää ja pykäläviidakkoa ja miettiä vasta sen jälkeen kuntaliitoksia.

— Olemme ylpeitä itsenäisestä kunnastamme. Emme ole ajatelleet antaa periksi syrjäisten seutujen näivettymiselle eikä näivettämispolitiikalle. Toivomme valtiovallalta malttia palveluiden keskittämispolitiikalle. Myös Pihtiputaan mummon tulee saada palvelut kohtuulliselta etäisyydeltä, Jani Ylälehto korosti.