Pihtipudas-salissa strassit kimaltelivat ja helmat heiluivat, kun lukion Wanhat pistivät jalalla koreasti. Vuoden kohokohta tarjoaa jännitystä ja tunnelmaa. 

 

Pihtiputaan lukion kakkosluokkalaiset juhlistivat Wanhojen tansseja viime perjantaina. Päivällä tanssiaisia oli seuraamassa opiskelutoverit ja iltanäytös oli suunnattu tanssijoiden läheisille. 

Wanhojen tanssit toteutettiin kontaktittomina ja koronaturvallisina siten, etteivät tanssijat koskettaneet toisiaan lainkaan. Vanhoja tuttuja kappaleita oli maustettu uusin koreografioin, kun vielä viime vuonna perinteiset liikkeet sovellettiin vain hieman etäämmälle partnerista. 

Poikkeukselliset järjestelyt eivät kuitenkaan hillinneet tanssien tunnelmaa, sillä kauniisti koristellussa Pihtipudas-salissa oli tarjolla upeaa pukuloistoa ja kihisevää jännitystä.

– Tämähän meni ihan putkeen! Päivänäytös on vähän kuin kenraaliharjoitus iltaan, jolloin vedetään vielä paremmin, juhlan juontajat Konsta Strandman ja Nea Havasara hehkuttivat.

Pihtiputaan tanssiaisia pääsi perjantaina seuraamaan lukion tarjoamassa livelähetyksessä. Tallenne on katsottavissa lukion YouTube-kanavalla.

– Onhan se hieman hassua, että tanssit piti toteuttaa tällä tavalla, kun nuoret kuitenkin ovat päivät yhdessä koulussa. Tammikuussa ei kuitenkaan vielä ollut tietoa tämän hetken tilanteesta, ja meillä on ohjeet, joita on noudatettava. Tärkeintä kuitenkin oli, että tänäkin keväänä tanssit päästiin toteuttamaan, Taina Asikainen kertoo.

Pihtiputaalla on linjattu, että koronatilanteen tuomista epävarmuustekijöistä huolimatta tanssit järjestetään perinteisenä päivänä.

– On tosi harmillista, että lukiossa on nyt nuoria, joiden kaikkia merkkipäiviä on varjostanut pandemia ja rajoitukset. Siksikin on tärkeää, että perinteitä juhlitaan mahdollisuuksien mukaan. Toivottavasti jo viimeistään lakkiaisia saadaan viettää normaaliin tapaan.

Santeri Turpeinen ja Otto Aho ovat yhtä mieltä siitä, että tanssit menivät nappiin. Nuoret miehet puhuvat kokemuksen syvällä rintaäänellä, sillä Turpeinen tanssii vanhoja jo kolmatta kertaa. Hän on siis tanssinut läpi perinteiset tanssit ja lisäksi koronarajoitteiset ”etätanssit” kahdella tavalla. Otto Ahokin pyörähteli parketilla jo toista kertaa.

– Kyllähän se aina tuntuu erilaiselta. Tänä vuonna oli myös muutama erilaisempi tanssi, pääsi opettelemaan uutta, Turpeinen kertoo.

Aho toteaa, että vaikka tanssit olivat hieman erilaiset, tuntui se kuitenkin pääasiassa samalta kuin viime vuonnakin. Jännityskään ei kokemuksen myötä enää ihan yhtä paljoa kiusannut.

Anni Takari ja Saara Rantanen säteilevät intoa. Valmistautuminen tanssiaisiin aloitettiin jo syksyllä, tärkeimpien tehtävien listalla oli tietenkin tanssiaispuvun hankkiminen. Ja kun mekko on valmiina, ei ole vaihtoehtona jättää tanssiaisia väliin.

– Tanssiminen oli todella jännittävää, mutta samalla tosi ihanaa. Tehtiin tanssien eteen tosi paljon töitä, joten tässä voisi sanoa, että kova työ palkitaan, Anni Takari kertoo.

– Olen kyllä tyytyväinen, ja mielestäni toteutus oli hyvä. Pääasia oli, että saatiin kuitenkin järjestää tämä meidän päivä, Saara Rantanen jatkaa.  

  Tammikuussa oli vähän epävarmuutta ilmassa, kun oli kaikenlaisia rajoituksia. Mietittiin, että päästäänkö ollenkaan tanssimaan. Tuli kaikenlaista viestiä, niin vähän jännitti miten käy, Takari kertoo.

Tanssiaispäivästä mieleen jää kuitenkin ihana muisto ja yhteishenki, kun jokainen lukion kakkosluokkalainen halusi osallistua.

– Tuleville wanhoille terveisinä, että pitäkää kiinni teidän prinsessapäivästä, Rantanen huikkaa.

Ylärivissä vasemmalta Onni Kumpulainen, Oskari Pekkarinen, Henri Huikari, Oskari Ihalainen, Otto Aho, Santeri Turpeinen, Joona Tahvanainen, Laura Paananen, Jaakko Käsmä, Niilo Haaranen, Ilkka Parviainen, Roalbin Reyes, Baruk Varis ja Kentucky Nhonguane. Keskirivissä vasemmalta Viivi Haapa-aho, Vilma Hietalahti, Veera Olkkonen, Elli Huuskonen, Veera Ahokas, Milla Marjoniemi, Pinja Kananen, Hilma Hytönen, Ilona Hietala, Alma Höykinpuro ja Anni Heikkilä. Eturivissä vasemmalta Riina Taskila, Titta Laakkonen, Hanna-Mari Leppänen, Krista Strandman, Roosa Marin, Ella Lamminniemi, Anni Takari, Inka Siekkinen, Niina Hakonen, Saara Rantanen ja Riina Ylälehto.