Pihtiputaan 4H:n heppakerholaiset valmistautuivat pääsiäismunajahtiin ohjaajiensa Miia ja Miina Tavaststjernan kanssa. Siru-tamma tuli mukaan potrettiin. 

Pihtiputaan 4H-yhdistyksen Heppakerho voitti ylivoimaisesti Vuoden 4H-kerhon palkinnon. Pihtiputaalaiset olivat omaa luokkaansa sekä yleisöäänestyksessä että tuomariston tekemässä valinnassa.

Pihtiputaan 4H:n Heppakerho nousi tuomariston valitsemaksi voittajaksi kilpailun kymmenen finalistin joukosta. Yleisöäänestyksessä Heppakerho kahmaisi yli puolet äänistä, jossa ääniä annettiin kaikkiaan yli viisisataa.

Pihtiputaan Heppakerho sai voitosta viidensadan euron rahapalkinnon. Palkinnot rahoittaa 4H-säätiö Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuella.

Heppakerhon tavoitteena on kasvattaa hevososaajia ja tuoda monipuolisesti esiin hevosharrastuksen eri muotoja. Vuoden 4H-kerhon valintaperusteiksi tuomaristo nosti vuorovaikutustaitojen opettelun eläinten avulla, paikallisen vahvan yhteistyön sekä ravikulttuurin huomioimisen Pihtiputaalla.

Kilpailun jaetulle toiselle sijalle valittiin Huolin pienoismallikerho Meri-Vakan 4H-yhdistyksestä sekä Erä- ja riistakerho Pieksämäen 4H-yhdistyksestä. Kilpailun kolmannelle sijalle ylsi Safkasankarit Kaavin 4H-yhdistyksestä.

Vuoden 4H-kerhon valitsi 4H-säätiön hallintoneuvoston ja hallituksen jäsenistä koostuva raati, jossa ovat mukana kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, hallituksen puheenjohtaja Ilkka Mäkelä, yrittäjä ja 4H-liiton hallituksen puheenjohtaja Eero Suutari, johtaja Ritva-Liisa Nisula ja 4H-säätiön asiamies Tomi Alakoski.

4H-kerhokilpailun tavoitteena on antaa virikkeitä ja muistuttaa kerhonohjaajia ja kerholaisia toiminnallisella tavalla asioista, jotka ovat kerhotoiminnassa tärkeitä.

– Vuoden 4H-kerho -kilpailun taso oli tänä vuonna erityisen korkea ja ilahduttavan monipuolinen. Parhaimmillaan kerhossa opitaan pitkäjänteisesti taitoja, jotka kestävät läpi elämän. Ehkä juuri siksi voittajaksi nousi Pihtiputaan Heppakerho, jossa nousi ansiokkaasti esiin tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppiminen myös ihmisten ja eläinten välillä, Tomi Alakoski kiteyttää tuomariston valintaa.

Kerhokilpailun arviointiperusteisiin kuuluivat kerhon kokoontumiset, osallistujamäärät, TOP-tehtäväpankin hyödyntäminen, uusien taitojen oppiminen sekä kerhon viestintä ja yhteistyö eri tahojen kanssa. Hakemuksia Vuoden 4H-kerhoksi saapui kaikkiaan 231.

Siskokset Miia ja Miina Tavaststjerna pitävät 4H:n Heppakerhoa Sanna Liimataisen talleilla Hiekassa. Mukana on kahdeksan hevosta ja kaksi ponia, joukossa sekä Tavaststjernojen että Liimataisen omistamia. Tällä kaudella mukana on kolmetoista kerholaista, jotka ovat 7-11-vuotiaita. Heistä on muodostettu kaksi ryhmää.

– Tykkään käydä täällä, koska tykkään hevosista ja täällä on hyvät heppakerhon vetäjät, hyviä kavereita ja niin söpöjä heppoja, Jenni Olkkonen kertoi.

Miia Tavaststjerna on vetänyt kerhoa useamman vuoden ajan ja Miina on ollut mukana virallisesti pari vuotta. Miia arvioi kerhokilpailun voiton osuneen Pihtiputaalle, koska he pyrkivät tekemään kaikkea monipuolisesti.

– Vedämme aika uudenaikaisella linjalla. Hevonen ei ole meille mikään väline, vaan ystävä ja perheenjäsen. Rentoudumme täällä hevosten kanssa ja käymme läpi esimerkiksi sitä, jos jännittää, ja miten se peilautuu hevoseen. Miten rauhoitamme itsemme, ja sitten hevonenkin rentoutuu.

– Monen mielestä hevosten kanssa se on vain ratsastusta tai raveja, mutta täällä voi tehdä vaikka mitä muutakin. Pidämme välillä sirkuskoulua ja kaikkia jumppajuttuja, Miia Tavaststjerna selostaa.

Heppakerholaiset ovat esimerkiksi käyneet Siru-tamman kanssa läpi body target -jumppaharjoitusta kärpäslätkällä. Harjoittelussa hevonen tuo jonkin kehonosansa kohti ihmisen valitsemaa kohdetta. Sillä voidaan lisätä hevosen kehotietoisuutta, ja kun hevonen koskee kohdetta, se saa palkan.

Välillä Heppakerhossa ratsastetaankin, mutta pääasiana on hevosen hoitaminen.

– Jos lapset innostuvat joskus hankkimaan hevosen, heillä on sitä varten tietoa sen rakenteesta, hoidosta, ruokinnasta ja liikuntamuodoista. Terveystarkastuksiakin on tehty. Ravipuoli tulee esille tulevaisuudessa enemmän, koska olemme itse siinä vielä opiskelijoita. Meidän ponille Bellalle on jo laitettu ravivarustusta ja kevään mittaan olisi tarkoitus testata ohjasajoakin lasten kanssa, Miia kertoi.

Pihtiputaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Marianna Jämsén tuumasi Heppakerhon voitosta, että ”Onhan se aivan tautisen hieno juttu”.

– Ei osaa oikein edes sanoin kuvailla. Olen niin ylpeä meidän heppakerhosta. Totta kai kovasti hehkutimme yleisöäänestystä somessa, mutta kyllä kerhossa on tehty työt niin hyvin, että eipä siinä kauheita tarvinnut tehdä.