Keski-Suomen keskussairaalan Novan henkilöstöä kävi esittelemässä mobiilikuvantamisen laitetta Pihtiputaan terveyskeskuksen henkilökunnalle ja kunnan päättäjille. Uutta ihmettä tutkimassa kunnanvaltuutetut Tauno Mattola (vas.), Markku Kananen ja Sirpa Närhi sekä kunnanjohtaja Ari Kinnunen.

Viitasaarelaisten puuttuminen Pihtiputaan terveyskeskuksen röntgenlaitteen hankintaan ehti jo kuumentaa tunteita Pihtiputaalla ja aiheuttaa säröjä Wiitaunionin yhteistyöhön, mutta asiassa päästiin sopuun, kun Wiitaunionin perusturvalautakunta päätti ottaa käyttöön liikuteltavan röntgenlaitteen keskussairaala Novasta.

Perusturvalautakunta hyväksyi perusturvajohtaja Marja Laurilan esityksen, jonka mukaan Viitasaari ja Pihtipudas liittyvät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin aluekuvantamiseen. Perusturvalautakunta lisäsi päätökseen oman tahtonsa siitä, että kuvantaminen säilyy myös mobiilikuvantamisen laitteella Pihtiputaalla kahtena päivänä viikossa, mikä vastaa tämänhetkistä kuvantamistarvetta.

Pihtiputaan terveyskeskuksessa ei ole nytkään röntgenhoitajaa kokoaikaisesti, vaan hoitaja on yhteinen Viitasaaren kanssa, joten  kuvaustoiminnan tiheyteen ei olisi tulossa muutoksia.

Perusturvalautakunta totesi, että siirtyminen mobiilikuvantamiseen tapahtuu Pihtiputaalla asteittain ja olemassa olevalla Pihtiputaan röntgenlaitteella voidaan ottaa kuvia niin kauan kuin se on mahdollista.

Keski-Suomessa on toistaiseksi vain yksi mobiilikuvantamisen laite Jyväskylän ulkopuolella, Hankasalmella.

Kunnanjohtaja Ari Kinnunen kertoo, että nykyinen röntgenlaite voi olla käytössä Pihtiputaalla niin pitkään kuin se toimii ilman kohtuuttoman isoja remonttikustannuksia. Laite on koko Keski-Suomen vanhin – sillä on ikää 23 vuotta. Laitetta on korjattu aikaa myöten ja siihen on uusittu osia silloin tällöin.

– Kun laitteessa alkaisi olla paljon ongelmia ikänsä puolesta, siinä vaiheessa siirryttäisiin siihen, että uusi laite alkaisi täällä käydä. Nykyisestä röntgenlaitteesta ollaan huolissaan iän takia, koska se on elinkaarensa päässä.

Pihtiputaalaiset halusivat alun perin, että röntgenlaite saataisiin uusittua leasing-hankintana ennen kuin perusturva siirtyy Keski-Suomen hyvinvointialueelle ensi vuodenvaihteessa. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei kuitenkaan suostunut sellaiseen järjestelyyn, että Pihtiputaalle hankittaisiin kiinteä laite.

Sairaanhoitopiiri ilmoitti, ettei se voi päättää asioista, joilla olisi merkittäviä hyvinvointialuetta sitovia vaikutuksia, eikä se voi siinä tilanteessa sitoutua kahden kiinteän kuvantamispisteen toteuttamiseen Wiitaunionin alueella, kun otetaan huomioon laitteiden tarkoituksenmukainen ja kustannustehokas käyttö sekä toiminnan vaatiman osaavan henkilöstön riittävyyden varmistaminen.

Pihtiputaan, Viitasaaren ja sairaanhoitopiirin neuvottelussa todettiin, että sairaanhoitopiiri ja tulevaisuudessa hyvinvointialue eivät tarvitse kuvantamislaitetta, jota Pihtiputaalle aiottiin hankkia, koska kuvantamismäärä ja henkilökunta eivät riittäisi ja kuvantaminen tulisi liian kalliiksi.

Wiitaunionin perusturvalautakunta ehti maaliskuun lopussa hyväksyä kiinteän röntgenlaitteen hankkimisen Pihtiputaalle, mutta vasta äänestyksen jälkeen, sillä lautakunnan viitasaarelaiset jäsenet vastustivat hankintaa.

Sen jälkeen Viitasaaren kaupunginhallitus käytti asiassa otto-oikeuttaan ja palautti röntgenlaitteen hankinnan lautakunnan uuteen käsittelyyn. Kaupunginhallituksella oli mahdollisuus tehdä niin, koska Viitasaari on perusturvan isäntäkunta kuntaparissa. Otto-oikeuden käyttäminen nosti tunteita Pihtiputaan kunnanvaltuustossa ja kuntaparin yhteistyöhön pelättiin jopa syntyvän pysyviä haavoja.