Alakerran terassiravintola otetaan taas käyttöön pitkän tauon jälkeen, kunhan sinne saadaan uusi katos. Osa katoksesta on romahtanut vuosia sitten. Terassin kuntoa tarkastelevat Pihtiputaan Tuiskun puheenjohtaja Timo Kemppainen (vas.), lavaisäntä Jouni Arvola sekä Gramofoni Oy:n toimitusjohtaja Toni Nuotio ja hallituksen puheenjohtaja Arto Nuotio.

Niemenharjun legendaarinen tanssilava heräsi uuteen eloon kuusi vuotta sitten Seppo Kahilaisen virittämänä. Nyt lavan tulevaisuus on varmistettu, kun turkulainen ohjelmatoimisto Gramofoni Oy osti sen Pihtiputaan Tuiskulta.

Pihtiputaan Tuisku rakensi Niemenharjun lavan vuonna 1957 hankkiakseen tuloja urheilutoimintaansa. Lavan kukoistusvuodet olivat 1960-luvulla sekä 1980-luvun puolivälistä 1990-luvun lopulle.

Gramofoni Oy on ollut mukana lavan pyörittämisessä kolmen vuoden ajan. Seppo Kahilainen kuoli lokakuussa, mutta hän oli puhunut jo viime kesänä ohjelmatoimiston kanssa mahdollisista ostoaikeista.

Kaupat lavan rakennuksista tehtiin viime keskiviikkona. Rakennukset ovat vuokralla Isto Vainikaisen mailla.

Lavaisäntänä jatkaa Jouni Arvola. Gramofoni Oy:n toimitusjohtaja Toni Nuotio korostaa lavaisännän merkitystä.

– Meillä täytyy olla joka paikassa luottomies, joka tuntee paikan tavat ja osaa tehdä päätöksiä myös itse. Me emme ehdi olla kaikkialla, kun lavoja on niin paljon. Kauden alussa käymme tuomassa lippuja, julisteita ja pankkikorttikoneita.

Gramofonilla on viisitoista tanssilavaa ympäri Suomen.

– Se on meidän missio. Ellei me tehdä, koko homma kuolee. Toimitaan juuri Niemenharjun tyyppisillä paikoilla, joilla voidaan tehdä muutakin kuin tansseja. Vaikka nuorisoiltaa, lastenpäivää, tai vuokrataan tätä häihin.

Niemenharjulle tulevat uutuutena sunnuntaitanssit kello 17-21. Myös keskiviikkotanssit jatkuvat kello 19-23. Juhannuksena ja keihäskarnevaalien aikaan tanssitaan lauantaisin ja karnevaaleilla ehkä myös perjantaina. Tanssit alkavat kesäkuun ensimmäisellä tai toisella viikolla ja päättyvät elokuun puolenvälin jälkeen.

– Sunnuntaitansseja ei ole kauhean lähellä, joten kokeillaan. Meillä on aika monta sunnuntaipaikkaa, jotka toimivat tosi hyvin. Meillä on myös poppitoimisto, joten siltäkin puolella voidaan saadaan tarvittaessa kovia esiintyjiä. Esimerkiksi Popeda on nyt juhannuksena Hangan ja Virtain lavoilla, Toni Nuotio vihjaa.

Niemenharjulle saadaan jälleen Suomen ykkösnimiä, kuten Leif Lindeman, Markku Aro, Finlanders sekä karnevaalitansseihin Souvarit.

Gramofoni Oy:n hallituksen puheenjohtaja Arto Nuotio on esiintynyt solistina Niemenharjulla monta kertaa.

– Tänne oli aina kiva tulla, kun käytiin Finlandersin kanssa. Minä rankkaan tämän ihan lavojen kärkipäähän kauniin ympäristön ja hyvän henkilökunnan takia.

Arto Nuotio arvioi, ettei tanssielämä ole ainakaan alaspäin menossa.

– Saa nyt nähdä, mitä korona on tehnyt ja saadaanko kaikki tansseissa käyvät takaisin, mutta vuosi 2019 näytti hyvälle. Se oli meille paras vuosi.

Aivan ensimmäiseksi lavaa pitää kunnostaa. Gramofoni on valtuuttanut Jouni Arvolan järjestelemään remonttia. Ensiksi on rakennettava kunnollinen peltikatto alakerran terassille. Terassin ravintola ei ole ollut kertaakaan auki uuden tulemisen aikana, koska katos oli romahtanut.

Jouni Arvola kertoo, että baaria on pidetty tanssilattian reunassa, ja siinä on lukenut isolla BAARI. Kaikki eivät ole kylttiä kuitenkaan huomanneet, vaan terassi on vetänyt yhä puoleensa.

– Yksi mies meni siitä ohi ja käveli terassille, mutta tuli kohta takaisin ja kysyi, mistä täältä saa sitä alkoholia. Hirveästi on terassia kysytty, Arvola kertoo.

Lavaisäntä on nähnyt muutenkin Niemenharjun vetovoiman.

– En muista, kuka tänne tuli ensimmäistä kertaa soittamaan, mutta hän käveli ovesta suoraan tanssilattian läpi ja katsoi pitkän aikaa ikkunasta järvelle ja ihmetteli, mikä paikka tämä on.