Lukijalta Lukijalta

Onnittelut 150-vuotiaalle!

On ilo havaita, että synnyin- ja kotikuntani on ehtinyt kunnioitettavaan 150 vuoden ikään. Itse olen asunut jo viitisen vuosikymmentä monissa asuinkunnissa, mutta Pihtipudas on aina ollut mielessäni kotikuntani.

Kun ajelen nelostietä pohjoiseen ja näen tien varressa rajakyltin Viitasaaren ja Putaan rajalla, tulee hyvä mieli. Kun kaveriporukoissa tulee puhetta syntymäpaikasta, kehtaan rintaani röyhistellen kertoa olevani Putaalta; keihäsmiesten ja -karnevaalien, Pislaplokin reippaiden naislentopalloilijoiden ja Pihtiputaan Mummon mainiosta kunnasta.

Muistan myös mainita, että tuossa Keski-Suomen pohjoisessa kunnassa olevassa väestössä yhtyvät savolaisten, hämäläisten ja pohjalaisten parhaat piirteet höystettynä luovutetulta alueelta tulleiden iloisten ja toimeliaiden karjalaisten tarmolla. Mitäpä siihen on sanomista! Kuulijat saattavat hymähdellä hieman.

Onnittelut myös uuden kunnanvaltuuston ja vasta valitun kunnanhallituksen jäsenille työssänne!
Teidän hommanne ei taida olla helpommasta päästä. SOTE-sotku ja kuntauudistus aiheuttaa paineita riittävästi. Uskon kuitenkin putaalaisten sovinnolliseen toimintaan ja yhteiseen hiileen puhaltamiseen. Sillä ja lähikuntien kanssa harjoitettavalla yhteistyöllä mm. kuntaparitominnassa lie mahdollista putaalaisten säilyttävän itsenäisyytensä Hennasta huolimatta.

Asuinkunnassakin on päättäjillä hankalaa. Ongelmien suuruusluokka on toinen, mutta rahapula huolettaa Hesassakin päättäjiä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen alalla asuinkunnassani työskentelee yli 20 000 ihmistä.
Miten saada moinen joukko työsketelemään tuottavasti ja niin, että asiakkaat pysyvät tyytyväisinä?

Yksi pulma lie yhteinen; miten saada veronmaksukykyisiä asukkaita kuntaan tai pysymään kunnassa? Hesasta ne vuotavat kehyskuntiin ja Putaalla ei taida olla vetovoimaisia työpaikkoja hyville veronmaksajille!

Tuommoisten kysymysten parissa joutuvat kuntien päättäjät pähkäilemään niin koti- kuin asuinkunnassakin!
Kaikesta huolimatta: eriomaista vuoden jatkoa Pihtiputaalle, päättäjille sitkeyttä ja putaalaisille kaikkea hyvää!

Lassi Jämsén
etä-alavekylläinen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>