Lukijalta Lukijalta

Lukion koeviikottomuuskokeilu

Kinnulan lukion koeviikottomuuskokeilu on aiheuttanut paljon keskustelua opiskelijoidemme keskuudessa ja joku ehti jopa lähettää tekstiviestin viime viikon Kotiseudun Sanomiinkin. Tämän vuoksi haluan selvittää joitakin väärinkäsityksiä.

Kinnulan lukion rehtori eikä myöskään opettajakunta ole päättänyt lopettaa koeviikkoja kuulematta opiskelijoita. Mikäli koeviikottomuuteen siirryttäisiin, niin siitä tekisi päätöksen lukion johtokunta opettajakunnan esityksestä kuultuaan ensin opiskelijoita.

Viimeisessä jaksopalaverissa lukiomme opettajakunta keskusteli koeviikottomasta kokeilusta neljännen jakson lopussa. Perusteluina kokeilulle olivat mm. seuraavat tosiasiat:

1) Neljännen jakson oppiaineiden tunteja meni suhteellisen paljon vanhojenpäivän tanssien harjoitteluun, penkkareihin ym.

2) Osa opiskelijoistamme ei osaa hyödyntää koeviikolle varattua aikaa koesuorituksille, vaan kokeista poistutaan välittömästi heti, kun on lupa lähteä.

3) Opiskelijat eivät pääsääntöisesti osallistu iltapäivällä järjestettyihin tukiopetuksiin koeviikoilla.

4) Opiskelijoilta jää saamatta opetusta keskimäärin 4 h /päivä eli koeviikon aikana 20 vuosiviikkotuntia eli yhteensä lukuvuoden aikana noin 100 tuntia.

4) Useat pienet lukiot ovat jo siirtyneet koeviikottomaan käytäntöön juuri edellä mainituista syistä ja monet lukiot harkitsevat asiaa.

Edellä mainituista syistä opettajakunnan linjaus oli, että kokeilemme 4. jakson lopussa ns. koeviikotonta mallia. Kokeilumallissa on aamupäivisin pakollisten oppiaineiden tunteja, joista osa on kurssien kertaustunteja, kuullunymmärtämiskokeita kielissä ja kokeiden palautustunteja.

Varsinaiset kokeet alkavat ruokailun jälkeen kello 12 ja iltapäivällä ei ole enää varsinaista opetusta. Koeviikon lopulla keräämme opiskelijoilta ja opettajilta palautteen sekä kehittämisideoita edellä mainittujen epäkohtien poistamiseksi.

Ymmärrän täysin, että koeviikottomuuskokeilu on herättänyt lukiomme opiskelijoissa suuttumusta, sillä saavutettuihin etuihin puuttuminen koetaan aina epäoikeudenmukaisena.
Opiskelijat ovat tuskin laskeneet, että he menettävät koeviikkojen vuoksi lukioaikana noin kuusi kurssia opetusta. Meidän tulee kuitenkin muistaa, että opiskelijoilla on ennen kaikkea oikeus saada opetusta 38 h/ kurssi.

Anitta Hakkarainen
rehtori

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>