Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Myönteisetkin asiat kääntyvät kielteisiksi

Pohjan perillä asuvaa Suomen kansaa on hemmoteltu useammalla aurinkoisella viikolla. Harvinaisten kauniiden ja ulkoilemaan houkuttelevien kevätpäivien vastapainoksi yöt ovat olleet kylmiä. Mittarin elohopea on painunut paikoitellen pariinkymmeneen asteeseen, mutta kevään edetessä pakkaslukemat ovat asettuneet yö yöltä maltillisemmiksi.

Maaliskuun keskilämpötila jäi alhaisemmaksi kuin muutaman viime vuoden aikana on totuttu ja kevään eteneminen hidastui kylmien öiden vuoksi. Tämä on saanut iltapäivälehdet riemastumaan. Ne tarjoilevat jos jonkinlaista syytä outoon ilmiöön, muka vuosisadan kylmimpään kevääseen.

Tiedotusvälineet päivittelivät pari kuukautta sitten talven aurinkoisten päivien vähyyttä. Nyt kun aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta, sitä ei olla huomaavinaan, vaan keskitytään öiden kylmyyteen. Voi kysyä, keitä alkavaan kevääseen kuuluvat yöpakkaset haittaavat? Valtaosa kansasta nukkuu yöllä ja selviää tilanteesta vetämällä täkin yläreunaa lapojen kohdalta vähän lähemmäksi korvia.

Minulle kaikki heti -ilmiö näkyy myös sääuutisoinnissa. Kesän pitäisi tulla jo heti aprillipäivän jälkeen ja jatkua marraskuulle. On hyvä muistaa, että emme asu Sunset Boulevardilla, vaan pohjoisessa Keski-Suomessa, jossa on kyettävä tulemaan toimeen neljän vuodenajan kanssa ja ottamaan huomioon se, ettei vuodenaikojen vaihtelu ole aina selvärajainen. Vähän pitempään eläneet muistavat sellaisenkin juhannusaaton, jolloin maata peitti kymmenen senttiä paksu lumivaippa.

Odottavan aika on pitkä, mutta kärsivällisyys palkitaan. Nautitaan kevään aurinkoisista päivistä ulkoilemalla kävellen, hiihtäen, pilkkien tai avannossa uiden. Ollaan ulkona yhdessä ja seurataan kevään etenemistä, vaikka se olisi hitaanpuoleista. Joka päivä kevät ottaa vähintään yhden uuden askeleen eteenpäin.

Ehkä jo huomenna Putaanvirralta tai Pappilanjoelta kuuluu joutsenen törähdys.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>