Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Johtajakisassa harmittava lässähdys

Vaikka kukaan ei tunnusta, jokainen seuraa enemmän tai vähemmän salaa naapureidensa asioita. Suurinta tyydytystä vilkuilu naapurin suuntaan tuottaa yksilötasolla, mutta sama tunne voi välittyä myös kuntatasolla.

Viitasaaren kaupunginjohtajan vaali antaa oivan tilaisuuden eteläisen naapurin tarkkailuun. Ensimmäinen jännityksen värinä syntyi hakijoiden nimiä odotellessa.

Lievää suurempi pettymys oli, että kilpaan eivät sittenkään lähteneet kunnanjohtajat Ari Kinnunen ja Juha Urpilainen, Witaksen vetäjä Tuija Muhonen, eikä kuntapuolelta bisneselämään siirtynyt Erkki Nikkilä.

Ajatelkaa, miten herkullisen asetelman neljän kinnulalaisen, mutta samalla pihtiputaalaisten hyvin tunteman hakijan mukaantulo olisi synnyttänyt.

Sehän olisi herättänyt jo valtakunnallista uteliaisuutta. Olisi ollut melkein naislentopalloa jännittävämpää seurata, kenen kohdalle valinta osuu, koska jokuhan noista neljästä olisi Jouko Räsäsen seuraajaksi murtautunut vaikka väkisin. Kinnulalaiset ovat tunnetusti periksiantamattomia.

Nyt johtoon on vahvimpana tarjolla Saarijärven johtaja Janne Kinnunen. Nimi vivahtaa kinnulalaiselta. Jannen vanhemmat ovat syntyperäisiä kinnulalaisia ja lähisukulaisiin lukeutuu eduskunnan historian pitkäaikaisimpiin kuuluva kansanedustaja ja moninkertainen ministeri Mauri Pekkarinen.

Jos Janne Kinnunen valitaan, kinnulalaiset voivat röyhistellä rintojaan ja kehua vieneensä taas kerran pisteet kotiin.

Kuntien johtopaikat eivät lukeudu enää halutuimpien työpaikkojen joukkoon. Kuntajohtajan pestien luulisi kiinnostavan, ovathan kunnat valtavan muutoksen edessä ja kaiken paremmin tietävien luottamus- ja virkamiesten kuuntelemisen näyttelemisestä maksetaan kohtalaisen hyvää palkkaa.

Kiinnostusta pitäisi lisätä myös sen, että kunnissa riittää lähivuosina ”haasteita” kotitarpeiksi.

Viitasaaren johtoon löytyi 14 halukasta, mutta vakavasti otettavia vain muutama. Tämä paljastui, kun haastatteluun kutsuttiin kolme.

Menestyvältä kuntajohtajalta, etenkin perheelliseltä, vaaditaan joitakin erikoispiirteitä. Mainitsen vain yhden. Hänen on oltava jonkinasteinen masokisti. Kunnanjohtajan on pakko kyetä sietämään tuskaa ja huonoa omaatuntoa, jonka tuntimäärinä laskien lähes kestämätön ja epäsäännöllinen työ reissaamisineen aiheuttavat.

Vanhassa laulussa merimiehen puoliso jäi rannalle ruikuttamaan. Kunnanjohtajan läheisten asema saattaa olla lähellä samaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>