Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Uutiset paperilehden kuolemasta ovat liioiteltuja

Kirjapainon valolatoja, toimittaja ja kirjailija Mark Twain viivähti yhdellä reissullaan tietymättömissä sen verran pitkään, että jotkut amerikkalaislehdet ehtivät jo julkaista hänestä muistokirjoituksen. Ihmisten ilmoille palattuaan aikansa mielikuvituksellisimpiin kirjailijoihin kuulunut Twain antoi lausunnon, jossa hän totesi uutisten kuolemastaan olevan suuresti liioiteltuja. Liioiteltuja ovat myös uutiset paperilehtien alasajosta.

Sähköisten viestivälineiden yleistymisen ja kehityksen on arvioitu kuihduttavan nopeasti paperilehdet ja paperille painetut kirjat. Sähkökirjat eivät ole lamaannuttaneet kirjakauppaa ainakaan Suomessa. Kustannusala porskuttaa ja kirjoja julkaistaan vuosi vuodelta enemmän myös omakustanteina. E-kirjat ovat vaihtoehto, mutta aidon kirjan synnyttämää lukukokemusta ne eivät korvaa.

Television ennustettiin koituvan nopeasti radion tuhoksi. Ei koitunut. Monipuolistunut radio on säilyttänyt kuulijansa. Yleis- ja rinnakkaisohjelmaa ei enää ole, mutta nyt Pihtiputaalla ja Kinnulassa voi kuunnella perinteisen radion kautta vähintään kymmentä kanavaa. Tietokone, tabletti tai kännykkä tuovat kuunneltavaksi lukemattoman määrän kanavia ympäri maailmaa. Kokeilkaapa vaikka Ruotsin Norrbottenissa toimitettavaa Meänraatiota.

Sanomalehtien Liiton tuore kysely paljastaa, että kolme neljästä suomalaisesta uskoo lukevansa viiden vuoden päästä maksullista sanomalehteä. Yli puolet eli 53 prosenttia uskoo, että tärkeimpänä lukutapana säilyy painettu lehti.

Sähköisen lukulaitteen eli tabletin ennakoi ensisijaiseksi lukutavakseen 14 prosenttia, tietokoneen viisi prosenttia ja älypuhelimen vain kaksi prosenttia vastaajista.

Tekniikkaan asennoidutaan silti myönteisesti. Yli puolet suomalaisista on valmis siirtymään lukemaan sanomalehteä maksullisena tablettiversiona, jos taulutietokoneet halpenevat ja yleistyvät joka kodin laitteiksi.

Tekniikan kehitys mahdollistaa entistä monipuolisemman tiedotusvälineiden seuraamisen. Uudet välineet täydentävät, eivät tuhoa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>