Lukijalta Lukijalta

Lenkkikansa paitsiossa Ritovuorella?

Pihtiputaalaisilla olisi mainio liikunta-alue lähes keskellä kylää, mutta kuulemani mukaan moni kävelijä ja koiranulkoiluttaja kokee olevansa sinne ei-tervetullut ja tyytyy puikkelehtimaan autojen seassa.

Kuitenkin tilastojen mukaan tämä ryhmä talvellakin muodostaa liikkujien enemmistön, mutta ainakaan täällä heitä ei huomioida muuten kuin kuntoradan kieltotauluilla.
Hiihtäjillä on itsestäänselvä oikeus liikkua puhtaassa ilmassa ja valita kirkonkylän liepeiltäkin useista latuvaihtoehdoista mieluisimman reitin. Samoin joka lumiripsauksenkin jälkeen lähtee järeä kalusto huolehtimaan laduista, mutta yhtäkään luontoreittiä ei liikene talvikävelijöille.

Menneen talven lumiahan nämä jupinat tietysti ovat ja voi taas unohtaa tuon puolivuotisen rattoisan lumikahlailunsa. Seuraavat puoli vuotta saa Ritovuorellakin kulkea ihan luvan kanssa, mutta nykyisin vapauden huumaa latistaa uusi sulan maan ilmiö, ilmassa lentelevät muovikiekot ja niiden väistely.

Pitää heti tarkentaa, etten sen paremmin hiihdosta kuin frisbeegolfistakaan lajeina halua sanoa mitään pahaa. Hyvä,että nuoriso lähtee pelikoneiden ääreltä liikkeelle ja varsinkin jälkimmäiseen moni taitaa olla jäänyt ihan koukkuun. Moottoripäristelyyn verrattuna se on luontoystävällisempääkin, kunhan vielä muistettaisiin, mihin pelaajien eväsroskat kuuluvat.

Sitä minä vaan, että miksi kunnan piti tunkea tämä Ritovuorelle, lenkkeily-ja marjastusalueelle? Varmasti suuri osa pelaajista noudattaa sääntöjä ja odottaa mahdollisten muiden liikkujien etenemistä kauemmaksi ennen kuin antavat kiekon lentää.

Mutta joka kohdassa näköyhteys ei ole hyvä, ja olen myös huomannut ainakin nuorimpien malttamattomuuden odottaa. Yhtä kiekkoa olen jo saanutkin maistaa, toivottavasti menivät perille ne pari valittua kommenttiani pikkupojille.

Tilannetta ei ainakaan paranna pian alkava pelialueen laajennus. Sitten suurin osa pururataa onkin jo ”ampuma-aluetta”, jota moni kesäisinkin alkaa vältellä.

Tottakai nuoriso tarvitsi tämän kädenojennuksen kunnalta, mutta huolellisemmalla paikan harkinnalla ei olisi tällä tavoin tylysti sivuutettu perusliikkujien oikeuksia. Miten ne turvataan?

Se tavallinen tallaaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>