Viihde Heikki Jämsén

Sallilassa soitti venäläisen pianomusiikin ystävä

Sallilan seurakuntasalissa soitti helatorstai-iltana pianisti Tuomas Perttula. Yhtään Chopinin pianoteosta ei illan aikana kuultu.

Nelisenkymmentä kuulijaa pääsi todistamaan, minkälaisia ajatuksia Mozartin Sonaatti D-duuri K. V. 488 kahdelle pianolle herättää. Tuomaksen kaverina soitti hänen isänsä, eläkkeellä oleva diplomiurkuri Jaakko Perttula.

— Tämä on todella harvinainen teos. En ole kuullut sitä esitettynä missään. Opiskeluaikoina opettelimme sen kämppäkaverini kanssa kerrostalossa ja esitimmekin jonkin kerran, Jaakko Perttula kertoi.

— Kun saimme Tuomaksen kanssa viime kesänä tietää kiertueesta, päätimme ottaa sen ohjelmaan. Mozartin nerokkuus on ollut teoksessa huipussaan. Tuskin hän sävelsi sitä kovin kauan. Olisiko iltapäivällä kahviaikaan ryhtynyt kirjoittamaan ja illalla sisarensa kanssa soittanut, Jaakko Perttula myhäili.

Mestarilta teos on voinut syntyä helposti, mutta soittajat se laittoi 32 minuutin ajaksi töihin.
Kolmevuotiaana pianonsoiton aloittanut Tuomas Perttula on opiskellut mm. Turun musiikkiakatemiassa ja osallistunut Liisa Pohjolan, Matti Raekallion ja Gergely Bogányin mestarikursseille. Turun filharmonisen orkesterin solistina hän soitti vuosina 2001 ja 2005.

Perttula otti vuosien täysipäiväisen esiintymisen vastapainoksi etäisyyttä musiikkiin ja ryhtyi opiskelemaan teologiaa. Hän valmistuu papiksi vuoden kuluttua.

Paluu pianon ääreen onnistui Sallilassa upeasti. Perttula aloitti oman osuutensa Mendelssohnin vaikeilla ja vauhdikkailla variaatioilla. Täysipainoisesta ohjelmasta löytyi myös Scarlattin ja Skrjabinin sonaatteja sekä Nikolai Medtnerin Danza Festiva.

— Olen aina ollut mieltynyt romantiikkaan ja venäläiseen musiikkiin.

Illan tuntemattomin nimi oli venäläinen säveltäjä ja pianisti Nikolai Medtner.

— Minusta hän on täysin aliarvostettu säveltäjänä. Hän kuuluu ilman muuta samaan kastiin Skrjabinin ja Rahmaninovin kanssa. Hänellä on erittäin laaja pianokirjallisuustuotanto. Medtner on hankala soittaa, mutta esimerkiksi kanadalainen pianisti Marc-André Hamelin on levyttänyt hänen musiikkiaan. Medtner ansaitsee tulla kuulluksi.

Tuomas Perttulalla on siteitä äitinsä Marjatta Perttulan (Paananen) kautta Pihtiputaalle. Marjatta, entinen Kurikan kanttori, on kotoisin Muurasjärveltä. Liuta serkkuja tuli kuuntelemaan Tuomaksen soittoa ja tapaamaan Marjattaa.

Isä antoi pojalleen täyden tunnustuksen.

— Vaikeita kappaleita. Niissä on fysiikka lujilla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>