Päästä vedettyä Juha Kivinen

Pihtipudas taas median muistissa

Kuinka moni on mahtanut huomata mielenkiintoisen yksityiskohdan TV 2:n erinomaisen Pressiklubi-ohjelman alkutunnuksessa? Tiedonvälityksen ilmiöitä ja niiden vaikutuksia ruotivan ohjelman tunnusta uusittiin kevätkaudella ja silloin sen ylälaidassa alkoi kulkea nimilista, jossa lueteltiin joitakin sanomalehtiä ja sähköisen median vaikuttajia.

Ja mitä silmiin sattuikaan? Lapin Kansan, MTV:n, Keskisuomalaisen, Alma Median, Youtuben, Twitterin ja muiden laajalti tunnettujen viestimien seassa luki nimi Pihtiputaan Sanomat!

Se oli hauska yllätys, eikä minua edes haitannut, vaikka sellaista lehteä ei ole olemassa. Kuten te lukijat hyvin tiedätte, Pihtiputaalla ilmestyy Kotiseudun Sanomat, joka onkin oikein söpö ja pullantuoksuinen nimi.

Opettaja Lauri Tolonen oli kaukaa viisas, kun hän keksi huikata matonpuistelunsa lomassa tuon nimen lehtemme ensimmäiselle toimittajalle Reino Varhalle.

Pressiklubi sattui sikäli oikeille jäljille, että Pihtiputaan Sanomiakin oli väläytetty, mutta Kotiseudun Sanomiin kuitenkin päädyttiin, koska se ei sitonut lehteä vain yhteen pitäjään. Joskushan voisi koittaa aika lisätä naapureita levikkialueeseen. Nimen hyöty nähtiin, kun Kinnula lähti myöhemmin Kotsarin kelkkaan.

Pihtiputaan Sanomien ilmaantuminen Pressiklubin alkutunnukseen ei ole sinänsä mikään ihme. Kaikkihan nyt tuntevat Pihtiputaan mummon maineen maalaisjärjen käyttäjänä mediaviidakossa.

Totta kai Ruben Stiller ja kumppanit nappasivat isojen nimien sekaan Pihtiputaan Sanomat edustamaan paikallista lehdistöä. Tuo keksitty nimi on varmaankin kuulostanut osuvammalta, koska siinä näkyy sana Pihtipudas.

Olen joskus tavannut sanoa, että minä jos kuka olen koulutustani vastaavassa tehtävässä. Tampereen yliopiston toimittajaopiskelijoille on 60-luvulta lähtien sanottu, että teidän pitää oppia kirjottamaan niin, että Pihtiputaan mummokin sen ymmärtää.

Ja kyllähän se meillekin ilmoitettiin heti ensimmäisellä lehtityön tunnilla toimittajatutkinnossa. Silloin en vain aavistanut, kuinka totta ne sanat olivat.

Mutta juttu ei pääty vielä tähän. Huomasin viime viikon Pressiklubia katsoessani, että alkutunnusta oli vielä hieman muutettu. Nyt niminauhassa lukee kuin lukeekin Kotiseudun Sanomat!

Lehdellämme on Pihtiputaan Mummon lisäksi runsaasti muitakin valveutuneita lukijoita. Voi hyvin olla, että joku heistä on havahtunut ja pyytänyt muuttamaan nimen. Me toimittajat emme ole kelpo televisioväkeä asiassa lähestyneet. Pääasiahan on, että Pihtipudas pysyy kartalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>