Päästä vedettyä Niina Luomala

Häikäisevän hienot autot liikenteessä

Kuulin uutisista, että laittomasti tuunatut autot ovat turvallisuusriski liikenteessä. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi oli erityisen huolestunut laittomista valoista, jotka voivat häikäistä liikaa.

Mieleeni tuli juuri se samainen ajatus, jonka joku autoharrastaja uutispätkässä esitti: enemmän vaaraa aiheuttavat ne, jotka eivät huolimattomuuttaan vaihda pitkiä valoja lyhyiksi kun joku tulee vastaan.

Valojen kanssa näkee muutenkin kaikenlaista kikkailua. Useammalla kuin joka toisella tuntuu olevan se periaate, että lyhyisiin vaihdetaan vasta kun toinenkin on vaihtanut. Onneksi näin kesällä pitkät valot eivät aiheuta ongelmaa.

Voihan se olla, että liikenteessä on kaikenlaisia virityksiä, mutta luulisin että juuri autoharrastajien autot ovat parhaimmassa kunnossa, koska ne ovat omistajilleen kuin silmäteriä. Kun auton kanssa vietetään aikaa, huomataan helpommin ja aiemmin kaikki nikottelut ja repsahdukset.
Ja kun huolehtii auton ulkonäöstä, tulee samalla huolehdittua kunnosta. Ja kun huolehditaan maalipinnasta, sen alla tuskin piilee runkoon pyrkivää ruostettakaan.

Vaara, jonka laitetut autot saattavat liikenteessä aiheuttaa, johtuvat varmaan lähinnä siitä ”katsokaa mikä auto” -huudahduksesta ja perään vilkuilusta. Uutisessa oli onneksikyse vain valoista eikä vaikka ohjausta haittaavan vaarallisista renkaista.

Valojen väärää väriä tai kirkkautta suurempi vaara lienee huolimattomuus, niin ajovaloissa kuin muussakin autoilussa. Kai kirkkaammatkin valot ovat paremmat kuin ei valoja ollenkaan? Koska se jos jokin on turvallisuusriski, kun ajovalon palaminen selviää vasta kun tulee pilkkopimeää tai katsastuksessa huomataan että toinen ajovalo valaisee puiden latvoja.

Myös ohittamisessa on parempi katsoa kuin katua. Kuinka paljon jatkuva kiihdyttely ja jarruttelu matkantekoa edes nopeuttaa?
Aika monessa ohituksessa ainut voittaja on bensa-asema.

Puhumattakaan ”hups, unohdin vilkuttaa” ja ”oho, olisikohan minun pitänyt väistää tuota” -huolimattomuudesta.
Erityisesti nyt kannattaa olla tarkkana, etteivät maajussit traktoreineen ja työkoneineen pääse yllättämään.
Autoilijoiden kannattaa viimeistään nyt palauttaa mieliinsä kirjoittamaton sääntö: pienillä teillä ja ahtaan paikan tullen pienempi väistää.

Niina Luomala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>