Päästä vedettyä Niina Luomala

Kaikki lentää minkä jaksaa heittää

Me suomalaiset olemme hirveän kiinnostuneita siitä, mitä ulkomaalaiset meistä ajattelevat. Jos nyt olisin ulkomaalainen turisti kesälomalla, voisin tehdä sellaisen havainnon, että kaiken minkä suomalainen irti saa, hän heittää.

Kinnulassa järjestettiin vasta saappaanheiton SM-kisat. Heittäjiä oli niin paljon ja heitot niin pitkiä, että saapasta heitettiin kahden päivän aikana yhteensä kuusi ja puoli kilometriä. Kauaa ei kinnulalaisten tarvinnut olla heittämättä, koska lauantaisessa maatalouspäivässä pääsi heittämään nännikumia ämpäriin euron osallistumismaksulla.

Kinnulan heittojen lisäksi kesäisessä Suomessa heitetään keihään lisäksi ainakin hevosenkenkää, puruluuta, kännykkää, virveliä, lypsyjakkaraa ja kannettavaa tietokonetta.

Läppärinheittokisat olivat ensimmäiset maailmassa ja ne järjestettiin Nivalassa reilu viikko sitten. Euroopanmestaruus irtosi 31,70 metrin heitolla. Euroopan parhaat läppärinheittäjät saivat palkinnoksi uudet läppärit. Lienevät tulleen tarpeeseen, jos tuota ylvästä lajia on tullut kotona harjoiteltua.

Olisin halunnut olla kärpäsenä katossa silloin kun idea keksittiin. Millainen on se tilanne, kun joku saa päähänsä, että katsotaan, kuka on Euroopan paras heittämään kannettavaa tietokonetta?

Kännykänheittoa on sen sijaan varmaan kokeillut jokainen. Ei tosin mahdollisimman kauas heittääkseen, vaan kokeillakseen kumpi kestää paremmin: seinä vai puhelin. Juuri puhelin taitaa olla se väline, joka aina lentää. Ehkä se johtuu siitä, että se on aina käsissä. Ei kai kukaan heittänyt luuria lankapuhelinaikana?

Eli heittourheilua Suomen kesästä löytyy vaikka muille jakaa, mutta jos ei heittäminen kiinnosta, voi osallistua vaikka eukonkannon, saunomisen, ilmakitaransoiton, suopotkupallon, kesäpilkin tai chilinsyönnin kisoihin.

Kinnulassa voi kokeilla viikonloppuna kestävyyttään rinkelinsyönnissä ja Muurasjärvellä kottikärryllä kuljettamisessa, naisten takaa-ajossa ja pyykkien ripustamisessa.

Sitten on niitä lajeja, joiden ajatteleminenkin sattuu. Esimerkiksi korkkarijuoksu, jonka säännöissä sanotaan, että kengissä ei saa olla remmejä, niiden on oltava avokkaat ja korkoa on oltava vähintään kuusi senttiä. Ainut jossa voi hifistellä on siis korko. Joskus mietin, millaiset kengät itse valitsisin. Olen aika varma että kiilakorot olisivat turvallisimmat.

Niina Luomala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>