Päästä vedettyä Niina Luomala

Kaikkea ei kannata uskoa

Jokin aika sitten tekstiviesti täytti kaksikymmentä, ja nyt nykypäivän tietosanakirja eli hakukone Googlekin täyttää viisitoista. Lienee selvää, ettei kovin moni enää nykypäivänä käytä tietosanakirjaa, mutta joiltain sellainen vielä löytyy.

Esimerkiksi äidiltäni. Hän säilyttää tietosanakirjaansa puhelinpöydän laatikossa. Tietosanakirjan tavoin puhelinpöytä on muinaisjäänne siltä ajalta kun puhelinta ei voinut kuljettaa mukana eikä varsinkaan tehdä sillä Google-hakuja.

Netin hakukone on kätevä, koska sieltä voi löytää vastauksen melkein mihin tahansa. Viisitoistavuotiaan hakukoneen kunniaksi viihdytin itseäni tutkimalla, mihin kaikkeen Googlesta yleensä haetaan vastausta.

Aloittamalla haun sanalla ”miten”, Google ehdottaa muun muassa: miten rikastua, miten selvitä erosta, miten saada unta. Sana ”kuinka” tuottaa ehdotuksia: kuinka laihtua, kuinka kaukana kuu on maasta ja kuinka purjehtijaksi tullaan.

Tässä kohtaa hämmästyn ensimmäisen kerran. En yhtään ihmettele kuinka rikastua -kysymystä, mutta kuinka moni kysyy Googlelta kuinka purjehtijaksi tullaan?

Kuten yleensä, sain vastauksen googlettamalla. Selvisi, että on olemassa Kuinka purjehtijaksi tullaan -niminen blogi, joka kertoo samasta aiheesta kuin miljoona muuta eli matkustamisesta, urheilusta, ruoasta, valokuvauksesta ja mikä piristävintä, ehkä vähän myös purjehtimisesta.

Miksi: miksi taivas on sininen, miksi naiset rakastuu renttuihin ja miksi koirat nuolee.

Minkä takia: minkä takia tähtisädetikku on K-18 ja haulikko K-15, minkä takia loppiaista vietetään, minkä takia kiinalainen menee polkupyörällä ilotaloon.
Mistä vetoa niin aika moni menee katsomaan viimeisimmän kysymyksen vastauksen, koska on lievästi outoa että se on niin usein haettu kysymys.

Alku ”kuka” ehdottaa kuka soitti, kuka tahtoo tanssia, kuka muu muka, kuka mitä häh.

”Mikä on” ehdottaa kysymyksiä mikä on instagram ja mikä on paypal. Näitä tuskin olisi tietosanakirjasta löytynytkään.

”Voiko” ehdottaa seuraavia: voiko kesäkurpitsaa pakastaa, voiko juustokakkua pakastaa, voiko tapetin päälle maalata ja voiko itäneitä perunoita syödä. 

”Voisiko” on hauska: voisiko pyöräilykypärä olla tyylikäs? En tiedä, eikä varmaan tietäisi tietosanakirjakaan. Mutta netin hakukone tietää. Kunhan muistaa tietosanakirjan ja hakukoneen eron: toisessa kannattaa miettiä kahdesti mitä uskoo.

Niina Luomala

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>