Lukijalta Lukijalta

Vapon velvoitteet minimaalisia

Tässä lehdessä oli jokin aika sitten selostus ja kuva Vapon ja Ely-keskuksen rapuistutuksista Matkusjokeen. Hyvä niin. Velvoitteet ovat vain niin minimaalisia, että vaikutus on vähäinen. Tuhannen euron satsaus ei laajalla järvialueella kovin paljon hyödytä. Vapon vuosittainen liikevaihto on 600-700 miljoonaa euroa.

Muutaman tilan alueella on niitetty kortteisto. On myös yritetty putsata pohjaa mudasta, mutta huonolla tuloksella: siihen ei ole mitään keinoa.

Vapo voisi tehdä palveluksen, jos se niittäisi kortteet koko Jäppäjärvien alueelta kolmena vuonna peräkkäin. Tästä on saatu hyviä kokemuksia eri puolilla Suomea.

Kun kevät tuli tänä keväänä, annettiin lupa ohijuoksutuksiin Vehkanevalla (Ely-keskus). Kun kalastelin kesän aikana, huomasin, että kortteisiin ja limoihin tarttui mustaa mönjää. Se kiinnittyi erittäin tiiviisti ja oli mitä todennäköisemmin ohijuoksutusten tulosta. Kuinka paljon laskettiin yli, mitkä olivat humuspäästöt?

Humuspäästöjä ei koskaan ole oikein mitattu. Kun kevät tuli nopeasti, ei ollut mitään puskuria eikä luontaista suodatusta. Ylhäältä katsottuna turvetuotantoalue on tumma maapala: lumi sulaa hetkessä, tulvavesi vie mennessään altaisiin kertyneen humuksen. Näin on käynyt sateisina kesinä, rankkasateitten jälkeen ylijuoksutus on tosiasia.

Alapuolinen vesistö saa turvekylvyn, mikä ei näy missään mittauksissa. Suomi ylpeilee Clean-tekniikoillaan, tässä olisi kotimaassa sopiva kohde. Jos suo olisi luonnontilainen, mitään tälläistä ei tietenkään tapahtuisi.

Jos kortteisto poistettaisiin, Jäppäjärvien tila paranisi monella tavoin. Hapenkulutus vähenisi tuntuvasti, veden virtaama paranisi. Kun kesällä vesi on lämmintä, hajuhaitat olisivat pienemmät.

Kinnulan uimalan käytölle veden laadun parantuminen olisi hyvä asia. Koska Jäppäjärvissä virtaama on melko hyvä, veden näkyvyys parantuisi tuntuvasti.
Tietyt lahdenpoukamat ovat lähes kasvamassa umpeen, joten niitolla olisi kiire.

Maa- ja metsätalous kuormittaa osin järveä, joten kunta voisi olla mukana pienellä osuudella. Päävastuun tulisi kuitenkin kantaa Vapo. Tällä toimenpiteellä suuri valtionyhtiö voisi kirkastaa mainettaan ja parantaa turvetuotannon aiheuttamaa vahinkoa.

Reino Hakkarainen, ranta-asukas
Kinnula (Jyväskylä)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>