Uutiset Juha Kivinen

Luontoreitti valmistuu syksyllä Heinäjoen yli

Martti Koljonen (82) on puhunut vuosikymmenien ajan vetoavasti Pihtiputaan kirkonkylän luontoaarteen Heinäjoen puolesta. Nyt yksi Martin suurista haaveista on toteutumassa, kun luontoreitti valmistuu joen yli ensi syksyyn mennessä.

Asematieltä lähdettäessä lenkille tulee mittaa kuusi kilometriä. Varsinaisen luontoreitin alussa on Martti Koljosen talkooporukan muutamia vuosia aiemmin rakentama pitkospuuosuus Mainnevalla. Sen jatkoksi tulee 90 metrin pituinen ponttonisilta Heinäjoen eteläisen haaran eli Matalajoen yli Jokisaareen.

Saareen tehdään lisää pitkospuita, joita pitkin pääsee Heinäjoen pohjoishaaran yli rakennettavalle sillalle. Sen jälkeen matka jatkuu Rasinahontietä pitkin Reisjärventielle ja takaisin keskustaan. Ruukintielle valmistuu vielä sopivasti kevytväylä ikään kuin luontoreitin päätteeksi.

Pihtiputaan Rotaryklubi tuli kantamaan päävastuun reitin rakentamisesta. Klubin puolesta vetäjäksi lähti Markku Niemelä.

— Olin itse luopunut koko ajatuksesta, ja se olikin kaiken lähtökohta, että rotarit ottivat tämän omakseen. Minä olen enemmän jo seurantapuolella. Savusauna piti lämmittää, että sain rotarit mukaan, ja pikkuisen istuttiin iltaakin siinä, Martti Koljonen naurahtaa.

Heinäjoen luontoreittihankkeen kustannusarvio on 64 000 euroa. Viisari ry:n kautta hankkeeseen saatiin EU-tukea, joka kattaa yhdessä kunnan avustuksen kanssa puolet kustannuksista. Loput kuitataan kone- ja talkootunneilla sekä rotarien keräämällä osuudella, joka on 8 – 9 000 euroa.

Valmista on tultava marraskuuhun mennessä, koska EU-rahoitus loppuu silloin. Markku Niemelä arvioi, että reitin avajaisia päästään pitämään lokakuussa.

 • J-P Hotanen

  Näytin aamukahvilla työkavereille samalla aukeamalla ollutta valokuvaa Mietaasta (8.4.1971). Olin katsomassa tuota kisaa, ja huudettiin Mietaalle, että luistaako? Mietaa huusi, että lipsuu! Hiihdon voittanut Juhani Repo on työkaverini Tapani Revon isoveli. Mukava kuva. Kahvipöydässä muuten hämmästeltiin Kotsarin valoisaa iilmettä ja monipuolisuutta. Ei pysty täkäläiset tuohon.

  Vastaa
 • Antti Karstu

  Vapaa Heinäjoki – isiemme perintö

  Vanhalle Heinäjoelle ja Matalajoelle tehtiin aikoinaan veden virtauksen estämisen lisäksi kosteikon kuivatusoperaatio, kun vedenkorkeus siellä putosi noin 10 cm ja Sahissa ollut koski hävisi.

  Metsän lisäkasvu saattoi jonkin verran tulla, mutta sitäkin suurempia olivat kielteiset vaikutukset luonnolle ja alueella liikkuville. Tulipahan kuitenkin Matalajoesta nimensä mukaisesti matala.

  Tämän Kanavan takaisen erämaa-alueen uhkaajina tulevaisuudessa ovat myös laajamittainen asutuksen leviäminen sinne ja teiden teko sen reunamille.

  Matalajoella on turvattava sen heiveröisen vedenvirtauksen säilyminen, minkä ratapenkereeseen avattu ura on mahdollistanut. Myöskään kalojen pääsy kutupaikoilleen ja kuolleen kasvuston poistuminen alueelta eivät saa vaarantua.

  Matalajoen vesialue on ollut kevättulvan aikaan suosittu kalastuskohde. Jopa nelikiloiset lahnat ja vieläkin suuremmat hauet ovat olleet useiden kalastajien saalista sieltä vielä viime keväänä.

  Tyynenä ja aurinkoisena iltana saattoi Matalajoella lahnojen kutuaikaan bongata luonnon oman mahtavan valoshow´n lahnojen kylkien välkkyessä veden alta peilin tavoin.

  Runsaiden kalasaaliiden lisäksi on Matalajoelta takavuosina saatu vesilintuja ja vanhasta Heinäjoesta rapuja. Joinakin vuosina alueella on ollut paljon aikoinaan arvokasta piisamia.

  Toivottavasti kaikki edellä mainitut elämyksiä ja elantoa tarjonneet arvot eivät vaihdu erilaisiin keinotekoisiin korvikkeisiin. Silloin lopputuloksena olisi ihmisten vieraantuminen luonnosta.

  Radan rakentamisen aikoina silloiset todelliset luonnonsuojelijat kävivät useana yönä salaa kaivamassa auki Heinäjoen juuri tukittua uomaa, mutta mikään ei auttanut.

  Nämä samat henkilöt osaisivat varmaankin parhaiten kertoa millainen Jokisaaren ympäristön tulisi jatkossa olla.

  nimim. monimuotoisuus kunniaan

  Vastaa
 • Martti Koljonen

  Karstun Antti ja Hänen veljensä jos ketkä tuntee tuon ajan, kun jokea kaltoin käsittelivät. Tänään olisi ,ympäristö rikos, raskaimmasta päästä. Ps selvittelin joen kohtaloa vuosi kymmenet ja jatkan, Hamaan loppuun saakka. Heinäjoki oli poistettu virtaavien vesien joukosta kokonaan. Tuo oli lähtökohta asetelma, Heinäjoen pelastamiseksi!

  Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>