Lukijalta Lukijalta

Tuulivoima on Pihtiputaalle myönteinen mahdollisuus

Pihtiputaalla on panostettu elinkeinopolitiikkaan likimain yksituumaisesti. Toki tunnetaan myös tapauksia, joissa kehitys on pysähtynyt heikosti perusteltuun vastustamiseen.
Nyt on vuorossa keskustelu tuulivoimalarakentamisesta. Valtaosa kuntalaisista ja päättäjistä on nähnyt asiassa positiivisen mahdollisuuden.

Viime aikoina, niin paikallislehdessä kuin Keskisuomalaisessakin on otettu kielteisesti kantaa tuulivoimaloiden rakentamiseen. On oletettu toiminnan aiheuttavan terveys- ja ympäristöhaitoja.

Kirjoitukset ovat olleet eri kirjoittajien tekemiä, mutta asiasisällöltään hyvin samantyyppisiä. Väittämät matalaäänihaitoista edustavat lukuisten tutkimusten joukossa omaa muusta tutkimustiedosta poikkeavaa linjaa.
Olisikohan niin, että esim. Nelostien läheisyydessä liikenteen melu on paljon voimakkampaa.

Tälläkin hetkellä monet paikkakunnat kilpailevat rakentajista jotka sitoutuvat näihin miljoonainvestointeihin. On myös tosiasia, ettei rakentamisen mahdollistava maakuntakaava ollut itsestäänselvyys.

Sain viime valtuustokaudella olla mukana asian käsittelyssä maakuntavaltuuston toisena varapuheenjohtajana. Maakuntahallituksen ja -valtuuston yksi suurimmista haasteista oli maakuntakaavan hyväsyminen, kaavan jolla päätettäisiin mm. tuulivoimapuistojen sijoittelusta.

Maakuntaliitto teetätti laajan selvityksen siitä, kuinka monta tuulipuistorakentamiseen soveltuvaa aluetta maakunnasta löytyisi.

Kaavaan pääsemisen tärkeimpänä kriteerinä oli mittausiin perustuvat riittävät tuulimäärät. Ensimäisen kaavaluonnoksen valmistuttua Keski-Suomessa oli kymmenkunta aluetta jotka täyttivät vaadittavat ehdot. Pihtipudas ei ollut siinä vaiheessa mukana. Näytti huolestuttavasti siltä, että Pihtipudas ei olisi saanut lainkaan kyseistä kaavamerkintää.

Jatkokäsittelyssä raja-arvojen pinnassa ollut Ilosjoen alue hyväksyttiin kuitenkin alueeksi, jolle voi rakentaa täysimittaisen tuulivoimalapuiston. Vaikka nykykoossa kaavailtu puisto voitaisiin rakentaa ilman maakuntakaavaakin, antoi se kuitenkin sysäyksen lähteä asiassa liikkeelle. Tärkeää on se, että kaava antaa mahdollisuuden kehittää toimintaa tulevaisuudessa.

Tuulivoimapuiston rakentaminen ei yhtenä toimena ratkaise Pihtiputaan tulevaisuutta. Mutta se antaa positiivisen viestin ennakkoluulottomasta toiminnastamme ja kehittää kunnan elinkeinopohjaa.

Toivon, ettemme hukkaisi turhilla ennaluuloilla ja eripuraisuudella käsittelyssä olevaa mahdollisuutta.

Seppo Kahilainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>