Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Parempi sporttipitäjä kuin pontikkapitäjä

Luin neljännesvuosisadan takaisesta Kotiseudun Sanomista mielenkiintoisen uutisen. Tuolloin jo seitsemän vuotta Pihtiputaan liikuntasihteerinä toiminut Alpo Kokkonen ehdotti, että kunnan on aika julistautua sporttipitäjäksi.

Kokkosen mukaan Pihtipudas tunnettiin nuorekkaana ja urheilullisena paikkakuntana. Yksi Alpon esittämä peruste oli, että on parempi jos kunnalla on sporttipitäjän kuin pontikkapitäjän maine.

Sporttipitäjää Alpo ryhtyi iskostamaan ihmisten mieliin tilaamalla juoksuradoilta mainosmaailmaan siirtyneeltä Kari Parkkoselta liikuntasalin seinään valtavan ison kyltin, jossa Sporttipitäjä Pihtipudas komeilee sinivalkoisin värein.

Alpo Kokkonen teki omalla persoonallisella ja värikkäällä tavallaan Pihtipudasta tunnetuksi urheiluun ja liikuntaan sitoutuneena paikkakuntana yli 30 vuotta.

Mieluusti kameran taakse piiloon hakeutuvana perusputtaalaisena seurasin usein ihaillen Alpon monitaitoisuutta ja tarmoa. Keihäskarnevaalien selostamossa eivät Alpolta sanat loppuneet, ja aina hän löysi uusia keinoja kuntalaisten liikuttamiseksi.

Alpon seurassa ei syntynyt tilanteita, joissa yliotteen olisi saanut kiusallinen hiljaisuus. Alpo muistetaan lähes ammattimaisena viihdyttäjänä. Häneltä onnistui kitaransoitto ja laulu, mutta myös yhden munan täytekakun tarjoaminen koko kunnan henkilökunnalle, moottorikelkalla ajo kovalla pakkasella pelkissä kumikengissä ja polkan tanssiminen joulukuusen kanssa. Kun vauhdikas kappale päättyi, kuusen sähkökynttilät jatkoivat matkaansa ja särkyivät. Kunnanjohtaja tuli hätiin ja lupasi maksaa vahingon.

Harvempi muistaa, että Alpo toimi Pihtiputaalle tultuaan myös alkoholitarkastajana. Tarkastuskohteisiin kuului myös Salmen Saluuna Korppisilla, tiettävästi viimeinen keskiolutbaari Keski-Suomessa, jossa oli käytössä ulkohuussi.

Ehkäpä Alpo Kokkonen on ollut tärkein henkilö Pihtiputaan sporttipitäjämaineen luojana, mutta urheilupitäjäksi Pihtipudas alkoi rakentua jo ennen Alpon aikakakautta.
Nostetaan vaikuttajista esiin kaksi: keihäslegenda Jorma Kinnunen ja häntä vanhempi Tahko Pihkala. Jorma voittaa urheilumenestyksessä Tahkon, mutta urheilun ja liikunnan kehittäjänä Tahkoa on vaikea lyödä.

Alpo ja Tahko taisivat olla liikunta-asioissa samoilla linjoilla. Yksi Tahkon ajatus oli, että on parempi urheilla ja ryypätä kuin pelkästään ryypätä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>