Lukijalta Lukijalta

Laajakaista on tärkeä Pihtiputaan elinvoimaisuuden kannalta

Laajakaista-asia on mielestäni niin tärkeä asia, että haluan ilmaista tukea Kari Parkkosen kirjoitukselle sekä kerrata vielä prosessia.

Keskusteluissa laajakaistan toteuttamisesta jäi varmaankin osalle meistä kuva, että vaihtoehtona on toteuttaa hanke valtion tukemana tai unohtaa koko asia.

Tosiasiassa nopeammat yhteydet tarvitaan joka tapauksessa ja nyt ne täytyy toteuttaa ilman tukia, kokonaan lainarahalla.

Nopeat liikkuvat laajakaistat eivät näillä näkymin tule olemaan vaihtoehto valokaapelille kuin kirkonkylän tuntumassa, jos sielläkään.

On arvokysymys, mahdollistetaanko asuminen ja yrittäminen koko kunnan alueella. Nyt ilman tukea on selvää, että kaapelin vetäminen joka torppaan ei ole mahdollista.

Pihtiputaan kunta on hyvässä uskossa sijoittanut hankkeeseen noin 400 000 euroa ja yksityiset Pihtiputaalaiset arviolta noin 150 000 euroa (250 liittyjää), yhteensä siis 550 000 euroa.

Tämän lisäksi hankkeeseen olisi tulossa noin 980 000 euroa tukea. Puhutaan siis aika isoista rahoista.
Tuo rahamäärä edellyttää päätöksen tekijöiltä viisautta tehdä oikein. Huonommassa vaihtoehdossa nuo rahat on menetetty, kuten nyt näyttäisi.

Toteutuessaan tuettuna laajakaista mahdollistaisi jokaisen halukkaan saamaan todella nopean yhteyden samaan hintaan. Tämä olisi siis kaikille mahdollinen, ei pakollinen.
Tämä hanke on ollut monenlaisessa vastatuulessa alkaen väärinkäytöksestä valmistelevan yhtiön johdossa, vaikeuksista rahoituksen järjestelyssä jne.

Kuitenkin asianajajien, kunnanjohtajien ja monien muiden virkamiesten kovien neuvottelujen ja valmistelujen jälkeen hanke saatiin kuntien hallintaan ja mahdolliseksi toteuttaa laajakaista jokaiselle sitä haluavalle. Tämä valmisteluun käytetty energia on liian iso heitettäväksi hukkaan noin vain.

Olen samaa mieltä Kari Parkkosen kanssa demokratiasta. On suorastaan tarpeellista, että asioita kyseenalaistetaan. Kuitenkin lopullinen päätös tulisi olla enemmistön hyväksymä.

En oikein ymmärrä valitusprosessia, joka on torppaamassa ison ja elintärkeän hankkeen.

Valituksessa mainitut esteellisyydet on varmistettu kuntaliiton lakimiehiltä, myös valituksessa mainittu liittymämyyjän osallistuminen päätöksentekoon on tietääkseni perätön. Näin ollen valitus näyttäisi aiheettomalta.

Ihmettelen vain, että ovatko valituksen allekirjoittajat todella valmiita kaatamaan koko prosessin noilla perusteilla.

Hanke kaatuu, olisi valituksen tulos mikä tahansa. Jotta tuki saadaan, tulisi valon kulkea kaapelissa tämän vuoden viimeisenä päivänä. Muuten tuki jää saamatta, johtuen valituksen käsittelyyn menevästä ajasta (noin 1 vuosi).

Eihän tässä vain ole kyse vastustamisesta keinolla millä hyvänsä? Ei kai. Väistämättä tämä on varmaankin aika monella valtuutetulla mielessä, muistaen äänestystuloksen: 22 puolesta, 3 vastaan ja 2 tyhjää!

Toteutuessaan tämä hanke nostaa meidät vankemmin elinvoimaisten kuntien joukkoon.

Jani Ylälehto
Pihtiputaan
kunnanhallituksen
puheenjohtaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>