Uutiset Ylläpito

Sadosta tulossa kohtalainen erikoisista säistä huolimatta

Tänä vuonna sää on heittelehtinyt äärilaidasta toiseen, mikä luo oman jännityksensä maanviljelyyn. Näyttäisi kuitenkin siltä, etteivät keväinen sade, alkukesän pakkaset ja heinäkuiset helteet tee sadosta ennätyshuonoa.

— Tilanne ei ole niin paha kuin miltä keväällä kylvöjen aikaan näytti, kertoo maaseutupäällikkö Asta Herranen.

Vaihtelevuus on kuitenkin suurta.

— Riippuu maalajista, kuinka paljon satoa saadaan. Joissakin kohdissa kasvu on ollut hyvää, kun taas toiset lohkot ovat kärsineet säiden vaihtelusta. Kokonaisuudessa sadosta on tulossa kuitenkin kohtalainen.

Pihtiputaalla on tähän mennessä tehty 15 satovahkinkoilmoitusta ja kaksi korvaushakemusta. Kinnulassa taas on jätetty viisi ilmoitusta ja kaksi korvaushakemusta.
Satovahinkoja voi ilmoittaa yhä. Herranen kehottaakin viljelijöitä jättämään ilmoituksia edelleen, koska niillä on suuri merkitys valvontatilanteissa.

— Yleisin syy satovahinkoihin on keväällä poikkeuksellisen pitkään jatkunut sade. Lisäksi kaatosade ja halla ovat syynä joihinkin ilmoituksiin.

Pahin yksittäinen ongelma oli kevään sateiden aiheuttama pellon pinnan kovettuminen. Näin ollen vesi jäi seisomaan pelloille ja tuhosi kasvustoa. Myös kesäkuun pakkaset ovat osaltaan heikentäneet kasvua.

Seläntauksessa asuva ja työskentelevä maanviljelijä Matti Kinnunen kertoo sadostaan tulevan yleisen tilanteen mukaisesti kohtalainen.

— Säilörehua tuli ihan kohtuullisesti, ei voi moittia. Se saatiin tehtyä ennen juhannusta. Vilja taas vaihtelee kovasti, mutta se on vielä pellossa, joten paha sanoa tarkemmin, Kinnunen kertoo.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>