Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Kusti polkee taas, mutta kulkeeko posti?

Itella on kohta taas Posti. Posti palveluineen on niin tärkeä ja lähellä ihmisten arkea, että sen otteita seurataan suurella mielenkiinnolla.

Postille ja lehtien toimituksiin on tiedossa äkäinen palautetulva, jos tilattu lehti ei kolahdakaan laatikkoon tai postiluukusta oikeana päivänä ja ajallaan. Laskuista ei ole niin suurta väliä.

Posti harjoitteli monta vuotta Itellana toimimista. Asiakkaat eivät tottuneet uuteen nimeen, eivätkä postilaiset.

Postin johto uskalsi viimein myöntää maksaneensa tyhjästä väärälle konsultille, käytti sille asemansa puolesta lohjennutta valtaa ja päätti muuttaa Itellan vuodenvaihteesta lähtien takaisin Postiksi.

Samalla palautuu vanhan, kansan suussa syntyneen lorun arvo. Jos runosuoni pullisteli heikosti, aina saattoi todeta, että kun Kusti polkee niin posti kulkee.

Sähköisten viestien määrän hurja kasvu on myrkkyä Postille. Yhä useampi lasku vilahtaa automaattisesti maksajan tilille. Saaja voi sen hyväksyä tietokoneellaan tai puhelimellaan.

Edes hyväksymistä ei enää tarvita. Palvelun tai tuotteen ostaja voi valita automaattisen maksatuksen, jolloin e-laskulle ei tarvitse tehdä mitään. Suorituksen voi tarkistaa tiliotteeltaan.

Lehtiäkin luetaan yhä useammin sähköisessä muodossa.
Jaettavan postin väheneminen on pakottanut Postin nostamaan jakeluhinnat lähelle kipurajaa. Palvelutason säilymistä hintojen nosto ei kuitenkaan takaa.

Posti on kertonut harkitsevansa jossain vaiheessa jakelupäivien harventamista niin, että posti jaettaisiin niin sanotulla haja-asutusalueella esimerkiksi kolmena päivänä viikossa, vaikkapa maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ei kuulosta oikeudenmukaiselta.

Annetaan Kustin polkea ja postin kulkea jokaisena arkipäivänä myös kylillä.

Kesälomat on pidetty ja arki alkanut. Teimme vaimon kanssa yli 30 vuoden tauon jälkeen lomamatkan autolla ulkomaille ennen kuin kypsymme niin vanhoiksi, että lapset ja lähipiiri eivät enää laske meitä liikkeelle.

Vauhtia riitti, mutta vaarallisilta tilanteilta vältyttiin paria Kööpenhaminassa tehtyä uukäännöstä lukuunottamatta.
Sattuu sitä lentomatkoillakin. Matkustajat ja koneen miehistö ihmettelivät Birminghamista tuulisissa oloissa Belfastiin laskeutuneen koneen tempoilua ja pomppuista laskua. Selvisi, että Flyben parhaimpiin kuuluvalta kapteenilta oli käsiproteesi irronnut. Hän lupasi kiinnittää sen vastaisuudessa tiukemmin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>