Viihde Juha Kivinen

Koliman kellot heläyttivät alkusoiton varhaiskasvatuksen kulttuurivuodelle

Paloauton tikkaita tarvittiin noin sadasta puukepistä rakennetun Koliman kellot -ympäristötaideteoksen ripustamisessa komeaan mäntyyn Asematien ja Koulutien kulmauksessa. Moniväriset tuulikellot heiluvat pihtiputaalaisten ilona ainakin lokakuun ajan. Ne saavat myös led-valaistuksen.

Ympäristötaide aloitti Wiitaunionin varhaiskasvatuksen kulttuurin teemavuoden Pihtiputaan puolella. Viitasaarelainen taiteilija Jaana Bombin kiersi viikon aikana kaikissa kunnan varhaiskasvatusyksiköissä, joissa jokainen ryhmä teki oman tuulikellonsa.

Ryhmät saivat valita suosikkivärinsä, joilla kepit maalattiin. Esimerkiksi Vekaralinnan ryhmäperhepäiväkodissa Muurasjärvellä lapset halusivat oranssisia keppejä, Tenavatuvalla sinisiä ja Onnimannin päiväkodissa violetteja.

— Tosin Tenavatuvalla kaksi tyttöä halusivat ehdottomasti maalata punaiset kepit ja se sallittiin. Taiteessa on löydyttävä joustoja, Jaana Bombin naurahtaa.

Kepeissä näkyy jokaisen oma kädenjälki, sillä Jaana Bombin sekoitti vielä jokaiselle lapselle oman värisävyn. Hän halusi käyttää pastellisävyjä. Liian tummat värit eivät ole lasten mieleen.

Bombin on mielissään siitä, että kodeissa lähdettiin innokkaasti mukaan projektiin.

— Tämä on erittäin yhteisöllinen teos, kun vanhemmat kävivät yhdessä lasten kanssa etsimässä keppejä metsästä.

Koliman kellot kertoo männyn ja tuulen välisestä ystävyydestä.

— Asun Koliman rannalla, ja Kolima on ruokkinut minut, kun olin näiden lasten ikäinen. Haluan, että teoksissa on aina paikallisuus vahvasti lähtökohtana.

— Tarina syntyi, kun näin tuon vanhan männyn. Toivottavasti mänty tulee nyt aivan eri tavalla esille paikkakuntalaisille. Se on mahtavalla paikalla ja se näkyy Nelostielle ja kaikille kulkijoille, Jaana Bombin ihastelee.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>