Lukijalta Lukijalta

Hienosäätö ei riitä hyvinvointiyhteiskunnan päivittämiseen

Sain kesällä Äänekoskella käydessäni neuvon, että minun kannattaisi hakeutua eduskunnassa Eero Lehden (70) ja muiden seniorikansanedustajien seuraan. Nuorena edustajana minun olisi kuulemma hyvä kuulla heidän elämänkokemukseensa perustuvia oppeja ja näkemyksiä. Olen huomannut, että tämä oli hyvä neuvo.

Elämme Suomessa nyt taloudellisesti hyvin vaikeita aikoja. Tilanteesta selviäminen edellyttää meidän nuorempien työpanoksen lisäksi myös monissa liemissä keitettyjen konkareiden elämänkokemuksen ja osaamisen täysimittaista hyödyntämistä.

Hyvinvointiyhteiskuntamme rakentaminen on vuosikymmenten ajan perustunut jatkuvaan talouskasvuun.
Työmarkkinoille on tullut uutta työvoimaa, työvoiman kasvu on synnyttänyt uutta kysyntää ja uudet teknologiat ovat mahdollistaneet tuottavuuden kasvuharppaukset.

Nyt nämä ja monet muut kasvutekijät ovat hiipumassa. Ilmiö näkyy huoltosuhteen heikkenemisenä, suomalaisten yritysten kilpailukykyongelmina, julkisen talouden velkaantumisena sekä yritysten ja kansalaisten toimeliaisuuden vähentymisenä.

Meidän on päivitettävä hyvinvointiyhteiskuntamme muuttuneen tilanteen mukaiseksi. Pieni hienosäätö ei enää riitä vaan tarvitsemme radikaalia rakenteiden ravistelua.

Julkista sektoria on supistettava. Yhteiskunnan ja yksilön välisiä roolituksia on määriteltävä uudelleen ja sosiaaliturvaan on sisällytettävä uudenlaisia, meitä jokaista aktivoivia ja osallistavia elementtejä.

Yhteiskuntamme päivittämistyö edellyttää myös työmarkkinoiden uudistamista. Nykyiset työmarkkinarakenteet ja toimintatavat ovat syntyneet suurten tehdastyöllistäjien aikana, jolloin työntekijät olivat huomattavasti työnantajiaan heikommassa asemassa.

Työntekijöiden asema on noista ajoista muuttunut. Työnantajat ovat nyt pienempiä, työntekijät usein työnantajiaan korkeammin koulutettuja ja osapuolet taloudellisesti tasapuolisemmassa asemassa. Meidän on aika hakea työmarkkinoille joustavuutta ja siirtää työehdoista sopiminen työmarkkinajärjestöiltä työpaikoille.

Tähän uudistamistyöhön tarvitsemme tukea vanhemman sukupolven edustajilta, jotka ovat nähneet vuosikymmenten varrella lukuisia yhteiskuntamme muutoksia.

Eläkeläisten näkemykset jäävät kuitenkin usein muulta yhteiskunnalta piiloon. Heiltä kysytään mielipiteitä ja lausuntoja usein vain ikäihmisten palveluja koskeviin asioihin. Haluan eläkeläisillä olevan hiljaisen tiedon ja osaamisperinnön jakoon koko yhteiskunnan käyttöön. Rakennetaan yhdessä viisaampaa ja vastuullisempaa yhteiskuntaa.

Mikael Palola,
kansanedustaja (kok.)
SoTe-kuntayhtymän
johtaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>