Viihde Juha Kivinen

Molièren Luulosairas tuo vauhtia keskelle kaamosta

Pihtiputaan kirkonkylälle saadaan vuosien tauon jälkeen näytelmän ensi-ilta. Liikkeelle lähdetään Molièren komedialla Luulosairas, jota esitetään neljästi Putaanvirran koulun salissa ensi maanantaista alkaen.

Luulosairaan on dramatisoinut ja ohjannut opettaja Sirpa Masalin, joka veti pihtiputaalaisia näytelmäryhmiä jo vuosia sitten. Hän myöntää, että teatterin tekemistä oli ikävä.

— Ajattelin, että olisi kiva tehdä jotain pimeään vuodenaikaan ja tarjota ennen jouluhulinoita teatteria kaamoksen katkaisuksi.

Ensin Sirpa Masalin oli miettinyt, että näytelmä voisi olla jotakin varmaa ja turvallista kotimaista.

— Mutta luin niin paljon huonoja suomalaisia näytelmiä, että Luulosairas vain tupsahti siihen. Se on vauhdikas ja hauska, siinä on älykästä komiikkaa, mutta myös yllättävän paljon tähän aikaan sopivia teemoja.

Ranskalaisen kirjailijan Molièren viimeinen klassikkoteos Luulosairas sai ensi-iltansa vuonna 1673, mutta mikään ei ole muuttunut. Näytelmän teemana on eräänlainen terveysterrori.

— Postiluukusta tippuu koko ajan apteekkiin ja terveysbisnekseen liittyvää mainontaa. Elämän pääsisällöksi on tullut se, että olet terve ja näytät hyvältä. Fyysistä terveyttä korostetaan jopa mielenterveyden kustannuksella, Sirpa Masalin sanoo.

Luulosairaan päähenkilöä Argania näyttelevä Karri Paananen kuvailee hahmoaan ihmiseksi, jota lääkärit, apteekkarit ja kaikki mahdolliset tahot käyttävät taloudellisesti hyväksi uskottelemalla, että hänellä on vaikka mitä sairauksia.

— Argan on hyvin narrattavissa. On siinä ripaus omaa itseänikin. Olen joskus nuorena miehenä langennut samaan, mutta näillä kilometreillä on jo opittu, Karri Paananen naurahtaa.

Luulosairas alkaa Arganin monologilla, jossa hän esittelee lääkearsenaalinsa.

— Argan on surullinen, koska hän on sairas, mutta lääkkeistään hän on ylpeä ja onnellinen. Koko hänen persoonallisuutensa on sen varassa, että hän saa puhua sairauksistaan, Sirpa Masalin kertoo.

Masalin valitsi näyttelijöiksi enimmäkseen sellaisia, joiden kanssa hän on tehnyt aiemminkin yhteistyötä. Rooleissa nähdään Karri Paananen, Miia Hiironen, Laura Hörman, Elina Masalin, Heli Hjelmeroos-Haapasalo, Pekka Salminen ja Aira Kananen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>