Uutiset Juha Kivinen

Hälytys – savua rappukäytävässä!

Pihtiputaan terveyskeskuksessa järjestettiin paloharjoitus, joka kattoi ensi kertaa koko sairaalarakennuksen. Aiemmat paloharjoitukset ovat rajoittuneet eri osastoille.

Harjoitustilanne alkoi siitä, kun hoitaja ja talossa vieraisilla oleva henkilö huomasivat sairaalan rappukäytävässä savua ja menivät tutkimaan tilannetta. Tulipalo oli kuitenkin päässyt valloilleen, joten molemmat joutuivat palaamaan vuodeosaston puolelle lähes viime tipassa, sillä liekit alkoivat jo nuolla heitä. Hälytyskellot pärähtivät soimaan ja potilaiden evakuointi alkoi.

— Keväällä oli tällainen harjoitus Viitasaarella, ja siitä tuli idea, että tehdään sama Pihtiputaalla. Henkilöstö on ollut innokkaasti mukana, kun harjoitusta on mietitty. Toki heitä on kovasti jännittänyt tämä päivä, mutta kuten huomataan, ei täällä mitään paniikkia ole, kertoi perusturvan vs. toimialajohtaja Marja Laurila.

Paloharjoitukseen osallistuneille noin kuudellekymmenelle ihmiselle järjestettiin saman tien palautetilaisuus. Viitasaaren paloaseman asemamestari Ville Ala-Kokko ja palopäällikkö Henri Vänni kehuivat evakuoinnin sujuneen erittäin ripeästi. Vuodeosaston potilaat siirrettiin sairaalarakennuksen toiseen päähän kokoontumispaikalle viidessätoista minuutissa. Hoidon tarpeessa oli yhdeksän loukkaantunutta.

Harjoitukseen sisältyi myös yksi menehtynyt potilas. Sitä esittäneen kylmä-kallen siirtelyyn liittyneestä epätietoisuudesta syntyi pientä hupia palautetilaisuudessa, kun joku oli elvyttänyt kuolleen.

— Tuli lähti etenemään nopeasti, eikä silloin voi kauan miettiä, mitä tehdään. Henkilökunnalla oli hyvät sammutustoimenpiteet. Pikapalopostin letku otettiin nopeasti esille. Evakuointi eteni vauhdikkaasti patjoilla kahta eri käytävää pitkin, Ville Ala-Kokko kiitteli.

Ala-Kokko kehui myös loukkaantuneita esittäneitä Pihtiputaan SPR:n vapaaehtoisia.

— He pystyivät luomaan yllättävän hyvin kaoottisen tilanteen heittäytyessään tuskaisiin rooleihin ja ollessaan hoitajille hankalia.

Paloharjoitusta seurannut kunnanjohtaja Ari Kinnunen kertoi, että vaikka Pihtiputaalla ei ole ollut näin isoa harjoitusta paikanpäällä, tilanteita on mietitty teoreettisemmin.

— Pari vuotta sitten oli isompi valmiusharjoitus ja siihen liittyi evakuointitilanteita. Mietittiin, ketä siirretään ja mihin rakennuksiin. On toimitettu ruokalistoja, mitä tarjotaan ihmisille, joita joudutaan evakuoimaan esimerkiksi myrsky- tai tulvatilanteissa.

Myrskyistä voi seurata pitkiä sähkökatkoja ja silloin on mietittävä varavoimaa. Ari Kinnunen muistuttaa, kuinka edellisessä isossa myrskyssä matkapuhelinverkot kaatuivat ja viranomaisverkon puhelimet lakkasivat toimimasta Viitasaarella ja Kivijärvellä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>