Päästä vedettyä Juha Kivinen

Rauhallista joulua

Tein jokunen vuosi sitten juttua armeijan kutsunnoista Kinnulan seurakuntakodilla. Tulin hetken mielijohteesta kysyneeksi Keski-Suomen aluetoimiston everstiluutnantilta, mahtaako minulle olla ollenkaan sijoituspaikkaa sodanajan joukoissa.

Outo kysymykseni johtui siitä, että inttiaikani meni jokseenkin plörinäksi valanteon jälkeen sattuneen tärskyn takia. Menin muiden mukana ojaan Jääkäripatteriston Zil-auton lavalla ja katselin sen jälkeen maailmaa kahtena puolentoista kuukauden ajan.

Vaikka näkö palautui ennalleen, jouduin jättämään aliupseerikoulun väliin. Minusta tehtiin Etelä-Suomen sotilasläänin lähetti, ja siinä hommassa koulutukseni rajoittui kopiokoneen käyttöön.

Varsinaista sotilaskoulutusta ehdin saada vain alokkaana, eikä siitäkään ole juuri muistijälkiä jäänyt. Eli jos tykkimies Kivinen olisi tässä välissä rintamalle joutunut, niin aika hukassapa olisi ollut.

Everstiluutnantti kuunteli aikansa ja tokaisi, että kyllä jokaiselle miehelle joku homma löytyy. Yllätyin kovasti, kun hän pyysi sihteeriä katsomaan koneelta, mihin tämä kaveri pannaan. Ja sieltähän se tieto tulla tupsahti.

Minä olisin armeija-slangilla ”kelaperse”, eli kulkisin metsässä vetämässä viestiyhteyksiä. Se juontuu siitä, että olin alokasaikana viestipatterissa. Kertaakaan en tosin kelaa kantanut.

Nyt alan olla jo nostomiesiässä, eikä kutsua riviin taida kuulua ainakaan ensimmäisten joukossa, joten tämä kaikki on pelkkää pekulointia, kuten Mietaan Jussi sanoisi.

Ja hyvä, että on pekuloinniksi jäänyt. Nythän on muisteltu merkkivuosia. Talvisodan syttymisestä on kulunut 75 vuotta ja jatkosodan päättymisestä 70 vuotta. Rauhan aikaa on riittänyt ja riittäköön jatkossakin, vaikka jotkut näyttävät ihan oikeasti muuta pelkäävän Ukrainan sodan ja Venäjän pullistelun takia.

Tympeimpiä hermojen kiristäjiä on ollut Ilta-Sanomat, jolla on mopo karannut pahasti käsistä itänaapurin uutisissa. Hiljattain taisi olla jopa sellainen viikko, että Iltiksen lööpin pääjutussa huohotettiin joka päivä jotakin Venäjän uhasta ja Putinista.

Toiset löysivät synkeitä enteitä myös siitä, että muutkin kuin minä saattavat saada tietoonsa, mitä rintamalla tekisivät. Puolustusvoimissa on mietitty, lähetetäänkö reserviläisille kirje, jossa kerrotaan sodan ajan sijoituksesta. Armeijasta on vakuutettu, ettei hanke liity mitenkään Ukrainaan, vaan sitä suunniteltiin jo aiemmin.

Kysytäänpä suoraan: ihanko oikeasti joku luulee, että Putin käskyttää armeijansa Suomeen? Ei käskytä.

Joten rauhallista joulua ja kaikkea senkin jälkeistä aikaa. Nimenomaan sitä rauhallista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>