Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Maailman viisaimmat miehet

Aikana, jolloin aatteet olivat vielä kunniassa, juttelin erään tunnetun pihtiputaalaisen persoonan kanssa. Hän käänsi keskustelun pian maailmanpolitiikkaan ja kysyi minua tiukasti silmiin tuijottaen.

— Kuule, tiijätkö sinä, ketkä ne on ne maailman kolme viisainta miestä.

Myönsin tietämättömyyteni. Minua valistettiin, että he ovat Leonid Brezhnev, Fidel Castro ja Mao Tse Tung.

En ota mainittujen henkilöiden ylivoimaisuuteen ja mahtavuuteen kantaa, mutta muutoksen myllyä eivät hekään onnistuneet pysäyttämään.

Neuvostoliiton hajoamiseen johtanut rapautuminen vauhdittui Brezhnevin aikana. Tuolloin alettiin puhua pysähtyneisyydestä.

Fidel Castro (88) on elossa ja siirsi vallan pikkuveljelleen Raulille (83), joka otti ilolla vastaan tähän asti arkkivihollisen statusta kantaneen Yhdysvaltojen tarjouksen kaikenpuolisesta suhteiden lämmittämisestä.

Kuvat Havannasta paljastavat, että kuubalaisten arjen helpottamisessa ja elintason nostamisessa riittää tekemistä. Ehkä siinä tarvitaan myös ulkoa tulevaa apua.

Kiinan kommunistinen järjestelmä on pysynyt parhaiten kuosissaan siihen ympättyjen markkinatalousoppien ansiosta. Yli miljardin ihmisen kansan elintaso on noussut, mutta tulokset revitään kiinalaisten selkänahasta.

Monet ulkopuoliset tarkkailijat sanovat, että Kiinassa harjoitetaan kovempaa kapitalismia kuin missään muualla.

Tuore lehtiuutinen kertoi, että nyky-Venäjältä löytyy vähintään kolme viisasta ja mahtavaa miestä. Tarkemmin ajateltuna heitä ei ole kuin yksi: Vlamidir Putin (62).

Putin valittiin Venäjän vuoden mieheksi viidennentoista kerran. Vastaajista 68 prosenttia piti Putinia tittelin arvoisena. Toiseksi suosituin oli Vladimir Zhirinovski (68) ja kolmas Sergei Lavrov (64).

Kärkikolmikon edesottamukset kertovat, että Venäjällä pidetään kunniassa kovia arvoja.

Putinin hallinto on kunnostautunut kyseenalaisesti liittämällä Krimin Venäjään ja tukemalla Itä-Ukrainan kapinaliikettä, suitsimalla tiedotusvälineitä ja vaikeuttamalla kansalaiskeskustelua.

Vladimir Zhirinovski muistetaan kiihkeistä lausunnoista, jotka koskettivat myös Suomea.

Zhirinovski aikoi toimia niin, että pieni Suomi palautetaan Äiti-Venäjän yhteyteen.

Ulkoministeri Sergei Lavrovin mielestä Itä-Ukrainan kapinalliset tekivät oikein, kun he kuljettivat hallituksen joukoista vangiksi jääneitä kahleissa TV-kameroiden edessä läpi solvauksia huutelevan väkijoukon.

Siinä meille miehenmallia itärajan takaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>