Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Maakuntaviesti on usein vaikeuksissa

Loppiaisaamuna minun piti lähteä ulukomaille Uuraisille seuraamaan Keski-Suomen kuudettakymmenettäkahdeksatta maakuntaviestiä.

Ennakkosuunnitelmat kariutuivat sopimattomaan säähän, joten käänsin villapeitolla vahvistetun täkin alla kylkeäni ja jatkoin uniani.

Olen palellut kameran kanssa jutunteossa maakuntaviestissä sen verran monta kertaa, ettei viestin siirtyminen harmittanut yhtään.

Järjestäjät luovuttivat pakkasen pelossa jo edellispäivänä. Viisas päätös, sillä digimittari painui tiistaiaamuna Pihtiputaan Hämeenpolulla alle – 25 asteeseen.
Päivää aikaisemmin viesti olisi saatu hiihtää leppoisassa säässä. Samoin vuorokautta myöhemmin.

Ilmojen haltija päätti nyt näin. Sääsyistä vastaaviin tilanteisiin on jouduttu usein aikaisemminkin.
Viesti on jouduttu 2000-luvulla siirtämään lumipulan vuoksi ensimmäisen kerran Kinnulassa vuonna 2003.

Pihtiputaalla siirtoon taivuttiin vuonna 2007 ja nyt kisaisännäksi lupautuneella Uuraisilla seuraavana talvena.
Kireä pakkanen siirrätti Jämsänkosken viestin vuonna 2010.
Pihtiputaalla koettiin viime vuonna siirron tuskaa jo toistamiseen.

Viestin toteutuminen oli hilkulla myös varapäivänä 23. helmikuuta. Lunta haalittiin kaikista mahdollisista paikoista. Kun ladut saatiin kovalla työllä hiihdettävään kuntoon, perjantain ja lauantain välisenä yönä satoi nuoskaa lunta parikymmentä senttiä ja homma oli aloitettava alusta. Kuin ihmeen kautta urat saatiin hiihtokelpoisiksi ja viesti pystyttiin järjestämään.

Historiallisen talven mieliinjäävä kamppailu käytiin viiden asteen lämmössä ja tuulella höystetyssä vesisateessa.
Moni olisi jättänyt kisan kokonaan väliin, mutta kilpailun johtajana toiminut Martti Kuha ei suostunut luovuttamaan.

Jos Mara olisi antanut periksi, viesti olisi jäänyt hiihtämättä ensimmäistä kertaa sen historian aikana.
Tilastojen mukaan 41 vuoteen surkeimman lumitalven maakuntaviestistä jäi lopulta hyvä maku jo pelkästään siksi, että se hiihdettiin, ja toiseksi siksi, että Pihtiputaan ykkösjoukkue tuli pienten kuntien sarjassa kakkoseksi.

Tapahtumien järjestäjien osa ei ole koskaan helppo. Maakuntaviestit kuuluvat hankalimpiin. Onnistuminen nappiin vaatii enemmän onnea kuin rahan tekeminen ravihevosella.

Syyt ovat joka vuosi samat: on liian kylmä, on liian lämmin, ei ole lunta, tai jos lunta on, niin askarruttaa, onko tarpeeksi. Uuraisten viesti hiihdetään ensi sunnuntaina. Tulkoon lunta, mutta ei liikaa pakkasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>