Lukijalta Lukijalta

Kinnula pelastui yhdellä budjetilla?

Kinnula juhli juuri 100-vuotisuuttaan. Pitäjäämme ovat kehittäneet siten reilut kolme sukupolvea.
Mielestäni jokaiselle kaudelle on löytynyt kohtuullisen hyvät osallistujat päätöspöytiin. Päättäjät ovat valitsijoidensa kaltaisia, vähäsen samaan tyyliin kuin lapset ovat tulleet tekijöihinsä.

Hienoimpina päätöksinä voitaisiin luetella esimerkiksi koululaitoksemme eri vaiheet; kansakoulut, keskikoulu, lukio. Samoin hyvässä kunnossa ovat vanhus-, kehitysvamma- ja päihdehuoltopalvelumme.

Meillä on kohtalaiset vapaa-ajan palvelut, kansalaisopisto, aluelämpöpalvelu, pitkävesi, jätevesijärjestelmä, valokuitu, ”sähköinen” päätöksentekojärjestelmä, teollisuusalue.

Hyvyyksiämme ovat myös sitkeät yrittäjämme. Maa- ja metsätaloutemme bruttoliikevaihto on lähes kuntamme talousarvion loppusumma eli noin 10 miljoonaa euroa.
On meillä tietysti paljon haasteita. Huomisen turvallisuutemme on monilta osin ”korkeimman” kädessä.

Jos valtionosuudet leikattaisiin nollaan, se tietäisi veroprosentiksi 62. Kuka sen kestäisi jos tuloista menisi kunnallisverona rutkasti yli puolet ja sen lisäksi tietysti muut palvelumaksut, vuokrat ja ruoka.

Työttömyys on suuri ja sen eteen joutuvat kaikki tahot ponnistelemaan. Pulmaan ei taida olla yhtä viisastenkiveä.
Hyvää työtä teki myös edellinen kunnanhallitus, kiitos siitä. Totuuden nimissä on hyvä muistaa, että se toteutti ainoastaan yhden talousarvion johon itse vaikutti.

Talouden tasapainotustoimet alkoivat aikaisemman valtuuston 18.12.2012 budjetilla (mm. työllistämistoimien remontti) samoin hallinnon tarkastuksen jatkotoimina hallintosäännön, matkustussäännön ym. uudistaminen.

Kuntamme on päässyt selville vesille, pelastunut?

Uutena ilmiönä pitäjäämme on tullut jonkinasteinen röyhkeys. Jokaisesta päätöksestä valitetaan, luottamustoimi hankitaan keinolla millä hyvänsä. Kuka äänensä pulloilla, kuka paikkansa sukusukkuloinnilla. Joku kiikuttaa luottamustaipaleensa alkumetreillä kokouspöytään vaateen päästä itse kunnan palkkalistoille hoitaakseen luottamustointa palkollisena.

Yhteinen sopimus, rahatukko ja lähes yksimielinen valtuuston päätös ei riitäkään kuntaoven sulkemiseksi perässään. Tämän kaltaisen ajatusmaailman ei toivoisi jatkuvan, saati lisääntyvän.

Kinnula on ollut ja tulee olemaan jatkuvassa ulkopuolisessa turbulenssissa. Sisäinen vakaus antaa meille voimaa selvitä. Tehdään kaikki parastamme yhdessä ja keskitytään oleelliseen.

Nyt eivät riitä luokkahitsarikurssit eikä routapiikkien jahti.

Markku Toikkanen
Kunnanhallituksen
puheenjohtaja 2001-2008

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>