Uutiset Heikki Jämsén

Asiakaskato ajoi Niemenharjun Puunjalostuksen nurin

Niemenharjun Puunjalostus Oy on jättänyt konkurssihakemuksen. Syynä on rahojen loppuminen, toimitusjohtaja Erkki Korpelin sanoo.

— Tässä on hakattu niin monta vuotta päätä seinään, että sitä on turha enää jatkaa.

Tilanteen vaikeutuminen alkoi neljä-viisi vuotta sitten. Vastamäki jyrkkeni samaan aikaan lamapuheiden vakavoitumisen kanssa.

Rakentaminen hiljeni Suomessa ja Niemenharjun Puunjalostuksen vienti Ranskaan tyssäsi käytännössä kokonaan sikäläisten rahoitusratkaisujen vuoksi.

— Liikevaihdostamme tuli yli puolet Ranskasta. Kauppa loppui, kun pankit lakkasivat myöntämästä lainoja ihmisille, jotka olivat hankkimassa talon suoraan ulkomailta. Tilaus piti tehdä paikallisen urakoitsijayrityksen kautta, Erkki Korpelin kertoo.

Järjestely auttaa paikallisia rakennusalan yrityksiä ja suojaa ostajia epärehellisiltä välittäjiltä, joista Niemenharjun Puunjalostuskin kärsi niin Ranskassa kuin Saksassa.

Kauppaa vaikeutti myös se, että hirsitalojen sijasta asiakkaat siirtyivät halvempiin puuelementtitaloihin.

Suomessa hirsitalokauppaa jarruttavat uusien talojen energiamääräykset.

— Kun hirrelle laitetaan riittävästi paksuutta ja kumitiivisteet joka saumaan, vaatimukset saadaan täyttymään, mutta samalla hirsitalon henki katoaa.

— Energiamääräyksillä on iso merkitys omakotipuolella. Moni rakentaja valitsee elementtitalon.

Suurin este talokaupalle löytyy Korpelinin mukaan silti asenteista.

— Ihmiset on peloteltu kielteisillä talousuutisilla niin perusteellisesti, että sellaisetkin asiakkaat, joilla on ollut rahoitus valmiina, ovat vetäneet liinat kiinni. Ratkaisuja ei uskalleta tehdä.

— Toisaalta varovaisuuden ymmärtää. Ihmiset ovat epävarmoja tulevaisuudestaan. Kurjuutta hoilotetaan joka tuutista ja väkeä laitetaan työpaikoista pellolle.

Talotehtaalle etsitään jatkajaa.

— Sijainniltaan Pihtipudasta parempaa paikkaa on vaikea kuvitella. Saa nähdä, löytyykö jatkaja, jos tyhjästä pitää lähteä. Eri juttu on, jos joku toimiva yritys siirtyy tähän. Tontilla on mahdollisuuksia vaikka mihin, Korpelin toteaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>