Uutiset Juha Kivinen

Kinnulan hyvät sote-palvelut vaarassa kuntayhtymässä?

Perustuslakivaliokunta tyrmäsi myös toisen sote-lakiesityksen, jossa kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuuta olisi laajennettu 19 kuntayhtymälle. Valiokunta oli aiemmin hylännyt ensimmäisen sote-esityksen, jossa kuntayhtymiä oli vain viisi. Valiokunnan mielestä molemmat esitykset olivat perustuslain vastaisia, koska kansalaisten vaikutusmahdollisuus jää niissä liian vähäiseksi.

Sote-uudistuksen odotetaan tulevan kuitenkin myös uuden hallituksen listalle vaalien jälkeen. Uudistus pyrkii estämään peruspalveluiden rapautumisen, mutta Kinnulassa ollaan päinvastoin huolissaan siitä, säilyvätkö kunnan hyvät terveyspalvelut uudistuksessa.

Kunnanjohtaja Pekka Kanervio kiteytti mietteet Keski-Suomen SOTE 2020 -hankkeen järjestämässä Kinnulan kuntalaisillassa tokaisuun:

— Kaupungit voivat huonosti ja me joudumme hoitamaan niiden ongelmia.

Keski-Suomen sote-hankkeen väki kiertää kunnissa keräämässä ihmisiltä ajatuksia lähipalvelujen tuottamisesta. Kiertue jatkuu, vaikka sote-uudistus kaatuikin toistaiseksi, sillä Keski-Suomen sote-hanke pyrkii joka tapauksessa luomaan maakuntaan yhtenäisempiä palveluketjuja. Pihtiputaalla kuntalaistilaisuus järjestetään torstaina 26. maaliskuuta.

— Näyttää selvältä, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat menossa kohti isompia järjestämisyksiköitä. Jos sote-uudistusta ei tule tällä hallituskaudella, se tulee seuraavalla, totesi Keski-Suomen sote-hankkeen johtaja Marja Heikkilä Kinnulassa ennen kuin perustuslakivaliokunnan toista tyrmäystä oli kuultu.

Kuntakierrosten tuloksia lähipalvelujen tuottamiseksi vedetään yhteen kuntien välipalaverissa Peurungassa kuukauden päästä.

Kinnulalaiset pelkäävät, ettei heidän äänensä kuulu, jos kunta vietäisiin jatkossa kuntayhtymään, joka kattaisi todennäköisesti nykyisen Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueen. Kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät siirtyisivät silloin kuntayhtymän palkkalistoille.

Pekka Kanervio korosti kinnulalaisten olevan ylpeitä siitä, että kunnassa on pakottavien säästöpaineiden edessä kehitetty ennaltaehkäisevän hoidon malleja sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Kanervio heitti ilmaan kysymyksiä tulevaisuudesta.

— Pystytäänkö isossa organisaatiossa olemaan joustavia? Saako kehittäminen enää jatkua, vai tuodaanko meille jokin vanha malli, joka ei toimikaan Kinnulassa?

Sote-uudistuksessa on korostettu peruspalvelujen vahvistamista ja tasa-arvoisuuden parantamista palvelujen saamisessa. Kinnulassa epäillään, mennäänkö silti huonompaan suuntaan. Kanervio totesi, ettei ministeriltäkään ole tullut kunnon vastausta siihen, mitä ne lähipalvelut lopulta ovat.

— Iso ei tarkoita aina hyvää laatua. Helsingissä on Suomen huonoimmin toimivat terveyspalvelut. Kinnulan kokoisessa kunnassa tunnetaan jokainen asiakas ja kunnanlääkäri tietää jopa sukujen historiaa. Asiakkaita pitää kunnioittaa, eivätkä he saa olla vain numeroita taulussa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>